x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisoare către CSM

Scrisoare către CSM

02 Dec 2010   •   20:21

Senatorul Dan Voiculescu i-a tri­mis ieri o scrisoare deschisă preşedintelui CSM, Florica Bejinariu. Vă pre­zentăm integral textul acestei scrisori:

„Doamnă Preşedinte,

Independenţa justiţiei este expres prevăzută de Constituţie, Consiliul Superior al Magistraturii fiind garantul acestei independenţe – art. 133 alin. (1) din Constituţia României.

Şi, totuşi, justiţia este sistematic agresată de factorul politic. În mod evident, dreptul fundamental la li­be­ra exprimare oferă fiecărui cetăţean ro­mân posibilitatea de a exprima păreri critice la adresa funcţionării sistemului de justiţie. Însă atunci când reprezentanţi oficiali ai statului român delegitimează hotărârile judecătoreşti, acuzând instanţele de lipsă de obiectivitate şi profesiona­lism, se creează un grav prejudiciu justiţiei din România, fiind ame­nin­ţată însăşi funcţionarea statului de drept. Am receptat cu îngrijorare o declaraţie recentă a unui ministru în funcţie, doamna Elena Udrea, care consideră că «degradarea spaţiului public este cauzată, în mare măsură, de o înţelegere greşită de justiţie a rolului şi atribuţiilor pe care le are». În mod evident, nu identitatea, nici apartenenţa politică, ci statutul pu­blic al persoanei care emite asemenea consideraţii periclitează independenţa sistemului de justiţie. În­ţe­leg şi accept frustrarea unui jus­ti­ţi­abil confruntat cu o decizie nefavo­rabilă, însă resping orice formă prin care puterea executivă încearcă să intimideze puterea judecăto­rească. În declaraţia men­ţi­o­nată, respectivul ministru nu se li­mi­­tează să conteste cu instrumente le­gale o hotărâre emisă în primă in­stanţă, ci acuză justiţia în ansamblul său că nu îşi înţelege corect rolul şi atribuţiile. Consider că un asemenea demers necesită o reacţie instituţională din partea Consiliului Superior al Ma­gistraturii, pentru a nu se transforma într-un precedent care să permită Executivului să îşi subordoneze treptat puterea judecătorească.

Doamnă Preşedinte,

Această sesizare excede conflictului politic obişnuit. Mai mult, cred că este esenţial să păstrăm CSM în afara disputelor politice. Însă sfidarea justiţiei prin delegitimarea hotărârilor judecătoreşti reprezintă, pe fond, o ameninţare la adresa regimului democratic. În consecinţă, consider că asemenea ameninţări trebuie prompt sancţionate.

Cu sinceritate, Dan Voiculescu”

×
Subiecte în articol: observator