x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisoare deschisa - Magistratura, un butoi de pulbere

Scrisoare deschisa - Magistratura, un butoi de pulbere

de Miruna Pasa Petru    |    19 Sep 2006   •   00:00
Scrisoare deschisa - Magistratura, un butoi de pulbere

Modificarile legislative incadrate la capitolul "reforma Justitiei", aspru criticate de mai multe organizatii neguvernamentale si de magistrati sunt la un pas de a provoca un protest fara precedent al judecatorilor.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a transmis ieri o scrisoare deschisa catre toate autoritatile statului, prin care solicita ca pana la sfarsitul acestei saptamani sa fie abrogate de urgenta doua prevederi abia introduse in Codul de procedura penala si in Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor. Potrivit AMR, articolele criticate transforma independenta Justitiei romane intr-un "concept pur teoretic". In cazul in care cerinta Asociatiei nu va fi luata in seama, magistratii "inteleg sa declanseze protestul profesional prin sesizarea tuturor institutiilor internationale care monitorizeaza Romania si prin suspendarea sedintelor de judecata la nivel national, incepand cu data de 25 septembrie, pentru o jumatate de ora in fiecare zi pana la abrogarea textelor criticate".

DISCIPLINAR. Primul articol vizat instituie un nou caz de raspundere disciplinara a magistratilor pentru "nerespectarea normelor de procedura". AMR sustine ca astfel Consiliul Superior al Magistraturii va avea posibilitatea "sa exercite o forma de «control judiciar» paralela cu cea exercitata de instantele de control judiciar, pe cale administrativa, situatie ce nu isi gaseste corespondent in nici un sistem judiciar din Europa", se arata in scrisoarea deschisa. Potrivit documentului, "aceasta situatie reprezinta o grava si inacceptabila ingerinta in actul de justitie, o reala periclitare a autoritatii de lucru judecat, cu consecinte incalculabile pentru drepturile si libertatile fundamentale ale oricarei persoane".

RASPUNDERE. A doua prevedere atacata spune ca in orice caz statul se va intoarce impotriva judecatorului care a dat solutia condamnata de o instanta internationala. AMR aminteste ca majoritatea condamnarilor suferite de Romania la CEDO are la baza instabilitatea legislativa si incoerenta actelor normative. Astfel de situatii ar trebui, potrivit AMR, sa nu atraga raspunderea magistratului care la un moment dat a fost obligat sa aplice o lege proasta aflata in vigoare.

×
Subiecte în articol: observator