x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisoarea Maestrului către fotbalul românesc.

Scrisoarea Maestrului către fotbalul românesc.

24 Mai 2011   •   16:39

La data de 10 mai, Gazeta Sporturilor publica scrisoarea trimisa de Fanus Neagu, de pe patul de spital, catre directorul Gazetei Sporturilor, Ovi­diu Ioanitoaia. Cronicar sportiv, pa­sio­nat al fotbalului, partizan al echipelor mici, Fanus Neagu deplan­gea situatia alarmanta a formatiilor candva de top din Romania. Spicuim cateva dintre gandurile scriitorului din acest text-eveniment.

"Sambata trecuta m-am ascultat recitand, la TVR 1, poemul in proza pe care l-am inchinat, in urma cu un sfert de veac, jucatorilor echipei Steaua, cand aceasta a devenit campioana Europei. Ploua ca o lunga aducere aminte. Altcandva, cand rosteam numele echipei Steaua sau al Universitatii Craiova, al Rapi­dului sau al lui Dinamo, simteam un tremur in voce ca atunci cand rostesc numele raului Olt, si sufletul meu se tulbura si ingenuncheaza, fiindca Oltul e o pajura albastra, ridi­candu-se din muntii asezati pe iazuri de aur, de sare si de fulgere ai Romaniei (cred cu inima ca in izvoarele lui si-au spalat fata si si-au sfintit sceptrul toti voievozii acestui pamant) ca sa se arunce, incarcat de aroma brazilor, a ierburilor sau a lemnului schimbat in pridvor sau arcuit in poduri, in Du­narea larga pe care plutesc diligen­te trase de pescarusi si privighetori de apa. Asa simteam ca trebuie sa pun in cantec, pe vremea aceea, nu­me­le Stelei, Universitatii, Rapidului. Asa cum Oltul e cantecul nostru cel mai rascolitor, aceste echipe al­ca­tu­iau buchetul frumuse­tii, du­re­rilor si razbunarilor tineretii noastre. Echipe lan­ga care se im­ple­teau nopti le­ga­na­te in ierburi sau in lacuri cu nuferi gal­beni. (...)

Acum zici Steaua, Universitatea Craiova, Rapid, Dinamo si faci doi pasi indarat. Rege­le e gol si cu casa spar­ta. Fotbalul ro­ma­nesc umbla cu ul­ciorul spart, cu umerii cazuti si se tot duce prin mireasma tacerii. Nu mai vezi pe nici o scafarlie zulufi de capsunica, drept pentru care eu, unul, mi-am retras luna din toate livezile cu echipe in A".

×