x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vin refugiații! De unde luăm profesori de arabă?

Vin refugiații! De unde luăm profesori de arabă?

de Diana Scarlat    |    10 Sep 2015   •   14:52
Vin refugiații! De unde luăm profesori de arabă?
Sursa foto: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Primirea refugiaţilor înseamnă o mobilizare de forţe fără precedent, din partea tuturor ministerelor. Conform legii în vigoare, va trebui să le asigurăm cazare, masă, asistenţă medicală, dar şi acces la educaţie şi la piaţa forţei de muncă. Mai mult, statul român este obligat să le asigure refugiaţilor cursuri pentru învăţarea limbii române.

Comisia Europeană ne cere să primim peste 6.000 de refugiaţi, de patru ori mai mulţi decât ne permitem. Avem libertatea de a alege, dar va trebui să plătim pentru fiecare refugiat pe care nu-l putem primi. Pentru fiecare refugiat pe care-l primim, Uniunea Europeană ar trebui să ne ajute cu 6.000 de euro pe an, dar nici capacitatea reală de a acoperi această sumă nu este cunoscută încă. Poziţia oficială a României va fi comunicată după şedinţa CSAT programată pentru 17 septembrie.

Drepturi egale cu românii

Deşi nu avem experienţa necesară pentru a primi acest val de refugiaţi din ţări arabe, cu o cultură total diferită, şi despre care nu ştim absolut nimic, deşi nu avem profesori şi spaţii de cazare sau şcoli pentru refugiaţi, va trebui să respectăm legea 122/2006, completată prin OUG 124/2014, care ne impune să le oferim drepturi egale cu ale cetăţenilor ţării, inclusiv pe cele legate de educaţie, acces pe piaţa forţei de muncă şi chiar dreptul la proprietate. “În primul an, minorii trebuie să înveţe limba română, ca apoi să poată învăţa în România. De toate detaliile legate de acest aspect se ocupă Ministerul Educaţiei. Până în acest moment, nu am fost informaţi oficial în legătură cu numărul de refugiaţi care va ajunge în România. Deciziile se vor lua după şedinţa CSAT”, spun reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Legea nu poate fi respectată

Pentru cursurile refugiaţilor va fi nevoie şi de spaţii dedicate, însă nu s-a stabilit încă nimic în legătură cu această situaţie. MAI şi MECŞ nu sunt pregătite în acest moment. “În vederea facilitării accesului la sistemul de învăţământ românesc, minorii cărora le-a fost acordată protecţia internaţională în România beneficiază, în mod gratuit, pe durata unui an şcolar, de un curs pregătitor în vederea înscrierii în sistemul naţional de învăţământ (…) Minorul beneficiar al protecţiei internaţionale este înscris la curs de îndată ce i-a fost acordată forma de protecţie internaţională”, prevede Art 20.2 din OUG 124/2014, care modifică legea 122/2006, conform căreia minorii se înscriau la cursuri după trei luni de la înregistrare. Indiferent de numărul refugiaţilor pe care îi vom primi, va trebui să le oferim educaţie pentru minori, deşi nu avem profesori în acest moment. “În România avem absolvenţi ai secţiilor de limba arabă care ar putea fi pregătiţi pentru a deveni profesori de limba română pentru refugiaţii minori, dar în acest moment nu există profesori de limba arabă în sistemul preuniversitar. Singurii profesori sunt la facultăţi”, explică reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

“Cursul pregătitor este organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Imigrări. Cursul pregătitor început în perioada cât minorul a avut calitatea de solicitant de azil, potrivit art. 18, se continuă şi după acordarea protecţiei internaţionale, până la finalizarea acestuia.”
Art 20.2 din OUG 124/2014, în completarea legii 122/2006

Fiecare refugiat are dreptul de a i se asigura, în mod gratuit, un interpret în orice fază a procedurii de azil, conform legii 122/2006
 

×
Subiecte în articol: refugiati