x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se împarte caşcavalul

Se împarte caşcavalul

de Monica Andrei Capatos    |    30 Iun 2008   •   00:00
Se împarte caşcavalul

BUCUREŞTI ● Legea retrocedărilor, în ograda lui Becali?
Cei doi viceprimari ai Capitalei, aleşi săptămîna trecută de Consiliul General, vor primi astăzi de la primarul general, Sorin Oprescu, domeniile de care se vor ocupa. Ar fi bine ca Oprescu să facă schimbări faţă de vechea organigramă, nu de alta, dar omul lui Becali n-ar fi tocmai potrivit să se ocupe de Legea 10/2001, privind retrocedarea imobilelor naţionalizate.BUCUREŞTI ● Legea retrocedărilor, în ograda lui Becali?
Cei doi viceprimari ai Capitalei, aleşi săptămîna trecută de Consiliul General, vor primi astăzi de la primarul general, Sorin Oprescu, domeniile de care se vor ocupa. Ar fi bine ca Oprescu să facă schimbări faţă de vechea organigramă, nu de alta, dar omul lui Becali n-ar fi tocmai potrivit să se ocupe de Legea 10/2001, privind retrocedarea imobilelor naţionalizate.

Cu alte cuvinte, astăzi se împarte "caşcavalul", iertată-mi fie exprimarea, dar asta-i realitatea. Sînt foarte mulţi bani în joc şi este foarte important pentru băieţii deştepţi cine-i coordonează. Dacă am lua ca punct de plecare atribuţiile foştilor viceprimari ai Capitalei, Ionuţ Popa şi Răzvan Murgeanu, ambii PD-L, am deduce următoarea situaţie. Robert Ionescu (PNG-CD), subalternul lui Gigi Becali, s-ar ocupa de domeniile administrate de Ionuţ Popa, şi anume: ar coordona Comisia de aplicare a Legii 10/2001, privind cererile de retrocedare a imobilelor naţionalizate, de Direcţia de Transporturi, de Administraţia Străzilor, de RATB, de Direcţia de Urbanism şi Direcţia de Logistică. Punctul nevralgic încă de pe vremea cînd la şefia Capitalei era Traian Băsescu au rămas zecile de mii de dosare de retrocedare. Acum sînt peste 30.000 de solicitări care au rămas nerezolvate, fiind un subiect dezbătut o dată la patru ani, în campaniile electorale. Este de înţeles mai ales că în spatele acestor cereri se află oameni influenţi, care au cumpărat drepturile litigioase de la persoane care s-au declarat neputincioase în faţa sistemului. Este vorba despre imobile şi terenuri foarte bine poziţionate, majoritatea în centrul istoric al Capitalei şi în zone bine cotate pe piaţa imobiliară. Dacă Robert Ionescu s-ar ocupa de acest domeniu, avîndu-l în spate pe nimeni altul decît Gigi Becali, probabil că lucrurile ar lua o cu totul şi cu totul altă întorsătură. Trebuie precizat că patronul echipei de fotbal Steaua a cumpărat mai multe drepturi litigioase în una dintre cele mai vînate zone ale Bucureştiului, Staţiunea Pomicolă, unde deţine aproximativ 60 de hectare de verdeaţă. În plus, latifundiarul este interesat de serele Capitalei, cerînd în mai multe rînduri Agenţiei Domeniului Statului terenurile administrate de aceasta.

SCHIMBĂRI. Pentru a evita astfel de probleme, Sorin Oprescu ar trebui să se ocupe personal de punerea în aplicare a Legii 10/2001, precum şi de administrarea Lacurilor şi Parcurilor, domeniu ce intra în competenţa fostului, acum, actualului, viceprimar Răzvan Murgeanu. Jurnalul Naţional a demarat anul trecut o campanie în urma căreia au fost dezvăluite o serie de ilegalităţi făcute de directorul de la Lacuri şi Parcuri, Virgil Cîrstea, fapt rămas nesancţionat de conducerea municipalităţii. Printre domeniile coordonate de Murgeanu se mai numărau RADET, Utilităţile Publice, Apa Nova (contractul cu societatea franceză trebuie de urgenţă renegociat), Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor. De menţionat este faptul că experienţa lui Răzvan Murgeanu în ceea ce priveşte administrarea lucrărilor din infrastructură şi mai ales a serviciilor încadrate în capitolul utilităţi publice îl recomandă în continuare drept coordonator.

×
Subiecte în articol: observator