x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se trateaza in Ungaria - Fug de groaza spagii si a diagnosticelor gresite

Se trateaza in Ungaria - Fug de groaza spagii si a diagnosticelor gresite

de Andrei Ando    |    28 Feb 2007   •   00:00
Se trateaza in Ungaria - Fug de groaza spagii si a diagnosticelor gresite

Dupa cazul celor doi copii care si-au pierdut viata in spitalele aradene, si a barbatului caruia i s-a amputat piciorul in Ungaria, desi fusese tratat in Romania, tot mai multi aradeni se duc la consultatii si operatii in Ungaria.

Oficial, autoritatile sanitare se feresc sa vorbeasca despre acest fenomen. Nu exista date statistice, si pacientii merg in clinicile maghiare pe cont propriu. Dr. Angela Cionca, directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Arad, spune: "La noi nu vin oamenii sa ne informeze unde se trateaza, nu au obligatia aceasta, iar in clinicile maghiare isi platesc consultatiile."

DIFERENTE. In localitatile de granita, fenomenul este deja larg raspandit, iar oamenii spun ca in spitalele din Szeged sau Mako conditiile sunt extraordinare. Aradeanul Mihai Toma sustine ca a ramas cu gura cascata cand a constatat ca acolo cearsaful se schimba de doua ori pe zi, iar pacientul este imbaiat zilnic de angajatii spitalului. La spitalul judetean din Arad, o asistenta se ocupa de 70 de paturi... In timp ce la aceeasi unitate aradeana, de exemplu, se serveste la masa de doua-trei ori pe saptamana varza, in spitalele unguresti carnea nu lipseste din nici un meniu. Medicii de familie din Nadlac s-au obisnuit deja cu acest fenomen. Dr. Casian Sitaru sustine ca "probabil multi aradeni sunt mai increzatori in diagnosticele puse acolo, desi eu nu am intalnit cazuri in care sa nu existe concordanta intre ceea ce spune un medic din Arad si unul din Ungaria". Aradeanul Alexandru Stefanco sustine ca "ne-am saturat sa fim amanati, sa dam spaga... In Ungaria, daca un medic greseste, va plati cu siguranta, si inca penal! In Ungaria sunt avocati specializati in asemenea cazuri. La noi sunt medici care omoara oameni si nu patesc nimic, fiindca mereu mortul e scos vinovat!"

COSTURI. Odata cu intrarea Romaniei in UE, cu cardul eliberat de Casa de Asigurari de Sanatate aradenii nu trebuie sa plateasca, in caz de urgente, chiar daca merg la spitale din Ungaria. Cat despre operatii, oamenii spun ca prefera sa scoata bani din buzunar sau sa faca imprumuturi la banci, decat sa fie tratati pe gratis intr-un spital unde nimeni nu ii baga in seama daca nu platesc bani negri, sau unde se pot alege cu diagnostice puse gresit. La bursa operatiilor aradene, cea mai ieftina interventie chirurgicala este de 100 de euro, pentru o nastere se platesc 200-300 de euro, iar pentru operatiile mai sofisticate chiar si 400-500 de euro. Medicii anestezisti sunt mai defavorizati; ei primesc doar jumatate din cat primeste medicul. Asistentele beneficiaza si ele de mici atentii: 100 de mii de lei vechi pe tura, iar infirmierele primesc pentru o clisma, schimbatul patului sau invartitul pacientului cate 10-20 de mii de lei vechi. In aceste conditii, spitalizarea in Ungaria este, de multe ori, la fel de costisitoare ca si cea de la noi. Numai ca mult mai decenta!

×
Subiecte în articol: observator Ungaria