x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sebastian Vlădescu, la RFI: Ar trebui să fim precauţi în ceea ce priveşte majorarea salariilor

Sebastian Vlădescu, la RFI: Ar trebui să fim precauţi în ceea ce priveşte majorarea salariilor

27 Mar 2012   •   08:51
Sebastian Vlădescu, la RFI: Ar trebui să fim precauţi în ceea ce priveşte majorarea salariilor

Majorarea salariilor si reducerea CAS sunt doua masuri cu efecte diferite, dar la fel de necesare, a declarat, astazi, la RFI, Sebastian Vladescu, fostul ministru al Finantelor, care a precizat, insa, ca "ar trebui sa fim precauti in ceea ce priveste majorarea salariilor".

"Eu cred ca ambele lucruri trebuie facute - si majorarea salariilor, si a pensiilor - in conformitate cu prevederile legale, deci cu inflatia, si reducerea CAS-ului, pentru ca sunt doua masuri cu efecte diferite, dar la fel de necesare, amandoua. Deci, din acest punct de vedere, nu este majorarea salariilor versus reducerea CAS-ului. Dupa parerea mea, ar trebui sa fim precauti in ceea ce priveste majorarea salariilor, cel putin la 1 iunie, probabil ca nu 16%, ci undeva un 5-7% si diferenta, eventual, de la 1 ianuarie 2013. O reducere de 3-4-5 puncte procentuale a CAS-ului ar fi una din putinele masuri care ar sustine crearea de locuri de munca", a explicat fostul ministru de Finante.

Sebastian Vladescu a precizat ca reducerea cheltuielilor de investitii nu ar trebui sa intre in discutie. "Deci, din acest punct de vedere, cred ca ambele masuri trebuie luate, iar daca se iau ambele masuri, dupa parerea mea, singura solutie... Bun, cu exceptia uneia care n-ar trebui sa intre in discutie, care este aceea a reducerii cheltuielilor de investitii. Nu ma refer aici la utilizarea corecta a banilor de investitii, deci cheltuieli cu adevarat eficiente si cu efect de multiplicare, dar cred ca singura posibilitate este adaugarea a 0,5-0,7-0,8 puncte procentuale la deficit", a spus Vladescu.

Statul roman va avea de castigat daca incheie un contract corect cu investitorii canadieni de la Cupru Min

Fostul ministru de Finante sustine ca ca daca autoritatile romane vor parafa un contract corect cu noii investitori de la Cupru Min, Romania va avea numai de castigat.

"Nu stiu cine e compania (castigatoarea licitatiei pentru Cupru Min S.A., n.r). Banuiesc ca, daca a indeplinit criteriile de participare la licitatie, e o companie activa in zona respectiva si cu capabilitati investitionale. Din punctul de vedere al operatiunii de privatizare in sine sau a pretului, cred ca pretul e mai putin important, importante vor fi investitiile. Eu am mai spus-o ca, in momentul de fata, pentru Romania, investitiile in zona exploatarii resurselor naturale sunt singurele cu adevarat posibile si cu potential de crestere economica. Deci, daca contractul este facut in mod corect, Romania n-are decat de castigat", a afirmat Vladescu.

Compania Roman Copper Corp. Canada a castigat, luni, licitatia organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, la pretul de 200,772 milioane euro, pretul de pornire fiind de 57,363 milioane euro.

La licitatia cu strigare au participat trei ofertanti, OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding BV Olanda si Roman Copper Corp. Canada. Cu Roman Copper Corp. Canada urmeaza sa se negocieze clauzele contractului de vanzare-cumparare de actiuni.

Strategia de privatizare a societatii Cupru Min Abrud a fost aprobata prin hotarare de guvern, iar privatizarea a fost cuprinsa ca angajament in Scrisoarea de Intentie in cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, avand ca termen de realizare finalul lunii aprilie 2012.

×