x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sebastian Vlădescu: Roşia Montană poate aduce alte investiţii

Sebastian Vlădescu: Roşia Montană poate aduce alte investiţii

de Daniela Dumitriu    |    24 Aug 2011   •   21:00
Sebastian Vlădescu: Roşia Montană poate aduce alte investiţii

Investitia de la Rosia Montana, care face obiectul multor declaratii in ultimele zile, poate deveni 'un factor catalizator al altor proiecte similare in acest sector'. Afirmatia ii apartine fostului ministru de Finante Sebas­tian Vladescu, un suporter declarat al proiectului minier din Apuseni.

'Atunci cand in Romania va incepe sa functioneze un astfel de proiect, orice alte proiecte ase­ma­na­toa­re, actuale sau viitoare, care au nevoie sa fie ecologizate si valorificate, au o sansa sa fie puse in practi­ca', a declarat Vladescu.

Potrivit acestuia, Romania are 22 de iazuri de decantare care prezinta un pericol ecologic 'de sute de ori mai mare' decat cel preconizat pentru Rosia Montana, care este proiectat la un cu totul alt nivel de performanta. In conditiile actualei crize economice, dar si luand in conside­rare celelalte urgente cu care se confrunta Romania, statul 'nu ar avea banii necesari pentru modernizarea exploatarilor actuale'.

De asemenea, Vladescu sustine ca, in cazul specific al Rosiei Montane, proiectul minier reprezinta singura posibilitate pentru locuri de munca in zona, in urmatorii zece ani. 'Proiectul este localizat intr-o zona miniera complet distrusa, pentru care Romania nu ar fi avut niciodata resurse sa o scoata la lumina', afirma Vladescu. Potrivit unor calcule deja existente, simpla ecologizare a actualului sit minier de la Rosia Montana ar costa intre 150 si 200 de milioane de euro.

In favoarea potentialului de dezvoltare de pe urma proiectului de la Rosia s-a pronuntat anterior si eco­nomistul britanic Alan Roe, consul­tant principal la Oxford Policy Ma­na­gement. Acesta a declarat ca 'nu poti pretinde ca aurul sau alte resurse nu exista, dar poti incerca sa gasesti cea mai buna cale pentru a le transforma intr-o forta a binelui'.

Potrivit unui studiu dat pu­blici­ta­tii de Roe si Oxford Policy Mana­ge­ment in 2010, proiectul de la Rosia are potentialul de a fi mai mult decat o 'sursa de bani pe termen scurt, daca par­tile interesate il trateaza cu ate­n­tie'.

Initial parte a Universitatii Ox­ford, Oxford Policy Management (OPM) s-a desprins in 1996 ca o companie de consultanta, realizand o cifra de afa­ceri anuala de aproximativ 15 mi­lioane de lire. Principalul domeniu de expertiza al OPM sunt guvernanta si managementul re­sur­selor naturale. De-a lungul anilor, OPM a colaborat cu organizatii precum UNICEF, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Banca Mondiala. Inainte de a se alatura OPM, Alan Roe a fost eco­no­mist-sef in cadrul Bancii Mondiale, departamentul pentru Europa si Asia Centrala. Are peste 40 de ani de experienta in politici macroeconomice, precum si in politici din sectorul industrial si financiar.

×
Subiecte în articol: observator