x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Seceta face ravagii în Botoşani: Fântânile au secat, iar culturile agricole sunt "în stare critică"

Seceta face ravagii în Botoşani: Fântânile au secat, iar culturile agricole sunt "în stare critică"

04 Ian 2012   •   11:35
Seceta face ravagii în Botoşani: Fântânile au secat, iar culturile agricole sunt "în stare critică"

Sute de fantani din judetul Botosani au ramas fara apa din cauza secetei. Cele mai grave probleme sunt in comuna Lunca, unde peste 50% dintre puturi au secat. Potrivit primarului localitatii, Marcel Marcu, mai mult de jumatate dintre gospodariile comunei au nevoie de o sursa alternativa de apa. Si culturile sunt compromise din cauza secetei prelungite de anul trecut. Cele care au avut cel mai mult de suferit din cauza cantitatilor minime de apa din sol sunt culturile de rapita, distruse in proportie de 60% si cele de grau.

"Pe seceta asta avem partea din amonte, de dealuri, cu fantanile secate si nu au nicio sursa de apa. Oamenii trebuie sa coboare de pe deal cu galetile in mana, sa ia apa de la fantanile din centrul satului. Noi nu avem bani pentru a face o aductiune", a declarat pentru Agerpres primarul din Lunca.

Edilul sustine ca in anii precedenti a facut foraje de mare adancime, pana la peste 200 de metri, insa nu au fost identificate izvoare.

La randul sau, primarul comunei George Enescu, Angela Toma Gradinaru, vorbeste despre existenta unui fenomen de seceta fara precedent. "Toate fantanile au un nivel al apei scazut cu peste 50%. Sunt, din pacate, locuri unde chiar nu mai este apa", a mai spus Gradinaru.

Culturile agricole, in stare critica

Lipsa apei face ca si culturile agricole de toamna din judetul Botosani sa fie in stare de vegetatie critica. Spre deosebire de anul trecut, deficitul de apa din sol depaseste 100 de litri pe metru patrat.

"Deficitul de apa din sol este de peste 100 de litri pe metru patrat, ceea ce inseamna nu grav, ci foarte grav. Precipitatiile din ultima perioada au fost nesemnificative", a seful Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Botosani.

Potrivit acestuia, cele mai afectate sunt culturile de rapita, grau si orz. Oficialii DADR sustin ca situatia critica nu are solutii decat prin precipitatii, in conditiile in care sistemele de irigatii nu pot fi utilizate pe timpul iernii. (V.M.)

×