x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Seceta prelungită a crescut emisiile

Seceta prelungită a crescut emisiile

de Alexandru Nastase    |    10 Aug 2007   •   00:00
Seceta prelungită a crescut emisiile
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Seceta severă cu care s-a confruntat Romănia in acest an a avut şi efecte secundare nebănuite. Lipsa apei a ingreunat producţia din hidrocentrale, acestea fiind suplinite de termocentrale. Cantitatea de gaze cu efect de seră emisă de termocentrale a depăşit parametri negociaţi cu organismele internaţionale.
Â

De la inceputul anului 2007, nivelul foarte scăzut al răurilor din ţară şi al fluviului Dunărea a determinat specialiştii să ia măsuri pentru buna funcţionare a Sistemului Energetic Naţional. S-a decis "intensificarea" activităţii termocentralelor. Din păcate, această decizie a avut şi efecte secundare care nu au fost luate in calcul. Astfel, din cauza supraproducţiei, cantitatea de gaze cu efect de seră emisă in atmosferă a depăşit limitele admise. Romănia este semnatară incă din 1999 a Protocolului de la Kyoto, pe care l-a ratificat in 2001, şi a unor acorduri de mediu cu Uniunea Europeană. In baza acestor tratate şi convenţii, ţara noastră are negociată o anumită cantitate de noxe, defalcată pe mai multe domenii: industrie, agricultură, transporturi etc. Toate aceste cantităţi sunt raportate la cotele pe care le avea Romănia in anul 1989.


FĂRĂ PROBLEME. Situaţia creată in această vară nu va aduce nici un fel de penalităţi Romăniei, şi asta pentru că celelalte praguri de emisii sunt mult sub limitele negociate. Informaţiile au fost vehiculate in ultima vreme de mai multe surse, fiind confirmate apoi in mod oficial de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Autorităţile au explicat faptul că, pe fondul secetei, pentru a asigura funcţionarea in condiţii de siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, s-a impus suplinirea producţiei de energie hidro cu energie produsă in centralele termo. In aceste condiţii, s-au inregistrat anumite depăşiri la cantităţile de SO2, NOx şi praf alocate unor centrale termoelectrice. Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor şi cei ai Ministerului Mediului şi Dezvoltării Rurale au analizat cantităţile de dioxid de suf, oxizi de azot şi pulberi emise in semestrul I 2007 şi au constatat că, per total, Romănia işi va respecta angajamentele asumate. Astfel, după cum se arată intr-un comunicat al Ministerului Economiei şi Finanţelor, chiar dacă s-a suplimentat producţia termo cu anumite implicaţii asupra emisiilor de SO2, NOx s-au diminuat cantităţile emise pentru alte activităţi economice.


REGĂNDIRE. De asemenea, potrivit lui Darius Meşca, secretar de stat in cadrul ministerului Economiei şi Finanţelor, s-a cerut o derogare la Ministerul Mediului. Oficialul a precizat că ţara noastră doreşte o regăndire la nivelul Romăniei in cadrul UE a cantităţii de noxe pe care termocentralele pot să o arunce in aer. Meşca a mai precizat că trebuie să adoptăm tehnologiile "cărbunelui curat", adică de a se monta instalaţii de desulfurare la termocentrale şi la complexurile energetice. Programul naţional de reducere a emisiilor a fost aprobat in 2005 prin Ordinul comun al Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor.

×
Subiecte în articol: verde!