x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Secretomania din contractul cu Chevron, sub lupa analiştilor

Secretomania din contractul cu Chevron, sub lupa analiştilor

16 Apr 2012   •   17:17
Secretomania din contractul cu Chevron, sub lupa analiştilor

Daca procesul fracturarii hidraulice este un potential avantaj pentru Romania, de ce aceasta secretomanie privind acordurile incheiate, se intreaba analistul John Daly intr-un articol publicat de site-ul online pe probleme energetice de prima marime, Oil Price.

Fracturarea hidraulica a depozitelor subterane de gaze naturale pare a fi o mana cereasca pentru tarile lipsite de energie, in special cele din Europa Centrala si de Est, care si-au vazut independenta energetica stirbita de dependenta de importurile din Rusia.

Polonia si Bulgaria au in vedere acest proces, iar cea mai recenta intrare la "loteria" autarhiei energetice, Romania, a incheiat un parteneriat cu gigantul energetic american Chevron pentru a dezvolta o alternativa autohtona de gaze naturale la importurile din Federatia Rusa. "Prea frumos sa fie adevarat, nu?", se intreaba analistul. Dupa cat se pare, anumite aspecte ale acordului raman secrete, ceea ce duce la un contratimp public "indecent" intre compania Chevron si Bucuresti, este de parere semnatarul articolului.

O decizie "guvernamentala"
Asumandu-si dreptul moral de a interveni, Country Manager-ul Tom Holst de la Chevron a declarat ca decizia de a pastra secretul cu privire la acordurile Guvernului roman cu Chevron pentru situri din Dobrogea a fost una guvernamentala.

Platforma Civica din Romania, o organizatie neguvernamentala, a pornit imediat contraofensiva. Nicolae Rotaru, membru al Platformei Civice, a declarat ca "problema forajului de gaze de sist prin fracturare hidraulica este de cea mai mare importanta pentru intreaga tara... Este periculos pentru viata umana. In contractul Chevron am intalnit o secretomanie suspecta la toate nivelurile. Vrem sa se elaboreze o lege care sa reglementeze forajul pentru sisturi bituminoase de gaze in Romania".

Pericole potentiale
Semnatarul analizei aminteste ca presa din Romania s-a intrebat daca acest lucru va realiza independenta energetica pentru romani, observand, la randul ei, dispozitiile secrete ale contractului, in pofida declaratiilor recente ale presedintelui roman si unor oficiali ai coalitiei de guvernamant ca nici un contract cu prevederi secrete nu ar trebui acceptat, iar cele existente ar trebui declasificate.

Presa a relevat ca Chevron va exploata sisturile de gaz intr-o zona uriasa, ce include regiunea din jurul orasului Barlad, localitati renumite turistic, arheologic si cultural, cum ar fi Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Totodata, a apreciat ca metoda folosita, fracturarea hidraulica, este una veche, considerata tot mai discutabila de catre ecologisti, aminteste analistul argumentele presei.

Opozitia fata de fracturarea hidraulica s-a construit de ceva timp in Romania. John Daly se intreaba cine are dreptate? Corporatiile energetice multinationale, care prefera sa nu lucreze in lumina reflectoarelor publicitatii, guvernele tarilor care duc lipsa de energie si care doresc autonomie sau activistii care se opun unor proceduri periculoase pentru mediu?

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist