x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Secretul Apa Nova, de 10 milioane de euro

Secretul Apa Nova, de 10 milioane de euro

de Monica C. Andrei    |    23 Sep 2005   •   00:00
Secretul Apa Nova, de 10 milioane de euro

Contractul de concesiune dintre Primaria Capitalei si Apa Nova contine foarte multe clauze secrete. Daca acestea sunt divulgate, amenda este de 10 milioane de euro. Autoritatile locale incearca sa desecretizeze contractul cu societatea franceza.

Contractul de concesiune dintre Primaria Capitalei si societatea Apa Nova contine foarte multe clauze de confidentialitate. Cele mai importante puncte ale contractului sunt trecute la secret. Daca vreo autoritate in domeniu divulga secretul plateste o amenda de 10 milioane de euro. Asta in conditiile in care este vorba despre un serviciu de utilitate publica.

Jurnalul National a intrat in posesia unei parti din contractul de concesionare dintre Primaria Capitalei si Apa Nova, care s-a dovenit a fi mai secret decat dosarele fostilor securisti.

Nici macar primarii de sector nu se pot lauda ca au rasfoit contractul misterios. O mare parte din acesta este trecut la secret. Avocatii partii franceze au fost atat de dibaci, incat au precizat foarte clar ca daca vreo autoritate care apuca sa vada tot contractul divulga vreo clauza confidentiala va plati nici mai mult, nici mai putin de 10 milioane de euro. Asta in conditiile in care este vorba despre un serviciu de utilitate publica.

Surse demne de incredere ne-au declarat ca autoritatile locale vor sa desecretizeze contractul, asa cum ministrul de Interne, Vasile Blaga, l-a desecretizat pe cel cu EADS. Contractul cu pricina este atat de bine facut, incat acum mai-marii Capitalei incearca sa mai repare ce se poate. Cert este ca a fost pus pe hartie si semnat fara sa se tina cont de dezvoltarea orasului.

VINA ESTE PASATA. Contractul a fost aprobat prima data de primarul general Viorel Lis si apoi, in 2000, de edilul-sef de atunci, actualul presedinte Traian Basescu.

In viziunea lui Lis, documentul a fost intocmit corect, insa n-a fost respectat. "Contractul final a fost semnat de Basescu. Varianta pe care am semnat-o eu era foarte buna. In 10 ani, cei de la Apa Nova erau obligati sa modernizeze sistemul de canalizare si sa alimenteze cu apa si canal toate strazile din Bucuresti. Nu era nici o clauza secreta. Apa Nova nu a respectat contractul, conducerea societatii trebuia trasa la raspundere. Nici pretul nu trebuia sa fie schimbat cativa ani, nu mai tin minte cati", ne-a spus Viorel Lis.

Realitatea este alta, in cinci ani, Apa Nova nu s-a grabit sa faca mare lucru.

Din 210 kilometri de retea de apa si canalizare cat s-a angajat sa realizeze, in termen de 10 ani, a executat doar 14 kilometri de retea (7%). In caz contrar, societatea e pasibila de o penalizare de 1,5 milioane de euro, dar mai are timp pana in 2010.

RENEGOCIERE. Dupa criticile din ultimele zile, si primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, recunoaste ca prevederile contractului de concesiune incheiat cu Apa Nova sunt proaste si paguboase, insa exclude posibilitatea rezilierii acestei intelegeri, mergand pe varianta renegocierii.

"Exista tot felul de voci neavizate care, in necunostinta de cauza, cer rezilierea contractului. Or, acest lucru nu se poate face, pentru ca ar genera pierderi imense atat pentru bugetul Capitalei, dar mai ales ar pune in pericol un serviciu vital pentru oras", a declarat Adriean Videanu.

Potrivit lui Videanu, in contractul cu Apa Nova exista unele prevederi "aberante", care au creat litigii, insa aceste probleme sunt pe cale sa se rezolve. Surse din Primarie ne-au declarat ca o eventuala reziliere a contractului ar costa municipalitatea cateva miliarde de euro, ceea ce ar duce la faliment.

"Avem hotararea Consiliului General sa mergem la arbitraj pe problema retelelor telescopice. Am facut apel la o institutie a contractului care este arbitrajul", a mai spus Videanu.

Administrarea retelelor telescopice, extinderi ale sistemului de furnizare a apei reprezinta un punct delicat din contractul de concesiune, timp de cinci ani, fiind obiectul unor litigii intre mai multe asociatii de proprietari si concesionarul serviciului de apa. Asociatiile de locatari reclamau ca, din cauza gradului mare de uzura a acestor retele, calitatea apei distribuite de Apa Nova este proasta.

FARA SECRETE
"Contractul final a fost semnat de Basescu. Varianta pe care am semnat-o eu era foarte buna. In 10 ani, cei de la Apa Nova erau obligati sa modernizeze sistemul de canalizare si sa alimenteze cu apa si canal toate strazile din Bucuresti. Nu era nici o clauza secreta. Apa Nova nu a respectat contractul, conducerea societatii trebuia trasa la raspundere. Nici pretul nu trebuia sa fie schimbat cativa ani, nu mai tin minte cati" - Viorel Lis, fost primar general al Capitalei

PIERDERI IMENSE
"Exista tot felul de voci neavizate care, in necunostinta de cauza, cer rezilierea contractului. Or, acest lucru nu se poate face, pentru ca ar genera pierderi imense atat pentru bugetul Capitalei, dar mai ales ar pune in pericol un serviciu vital pentru oras" - Adriean Videanu, primarul general al Capitalei
×
Subiecte în articol: observator capitalei contractul nova apa nova