x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şedinţa CES, boicotată de sindicalişti

Şedinţa CES, boicotată de sindicalişti

23 Noi 2010   •   10:28

Sindicaliştii au boicotat şedinţa plenului Consiliului Economic şi Social (CES), astfel că proiectul Legii salarizării unitare nu a putut fi avizat, nefiind întrunit cvorumul necesar.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat că procedura legislativă poate continua, întrucât procedura de sesizare a Consiliului a fost îndeplinită.

"Din punctul de vedere al consultărilor formale din cadrul CES, lucrurile au fost îndeplinite, CES-ul a fost sesizat. (...) Procedura legislativă poate continua, pentru că, fiind îndeplinită procedura de sesizare a CES-ului, nu există probleme", a declarat Mocanu, potrivit Antena3.

"Nu e doar un pretext. E doar un aviz formal, care nu e formalitate. Termenul formal însemană că se îndeplineşte procedura formală", a mai precizat secretarul de stat.

Sindicaliştii se opun asumării anunţate de Guvern pe Legea salarizării unitare şi au anunţat încă de luni că nu vor participa la această şedinţă. Astfel, Executivul nu are încă avizul consultativ al CES, însă a primit acceptul FMI pentru adoptarea acestei legi.

Discuţiile finale pe Legea salarizării unice ar fi trebuit să aibă loc luni, într-o şedinţă specială de Guvern. Subiectul a fost, însă, amânat pentru şedinţa de miercuri, astfel încât să existe şi avizul CES, în ciuda faptului că este vorba despre un aviz consultativ.

Legea salarizării stabileşte salariul minim la 670 de lei. La acesta se adaugă o creştere salarială de 15% pentru toţi bugetarii. Numai că majorarea se face la valoarea salariilor de după tăierile din vară. Cu alte cuvinte, bugetarii ar recupera doar 11,25% din salariu.

×