x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ședință de guvern pentru declararea a trei zile de doliu național

Ședință de guvern pentru declararea a trei zile de doliu național

31 Oct 2015   •   10:35
Ședință de guvern pentru declararea a trei zile de doliu național

Guvernul se reuneşte în şedinţă de guvern, la 31 octombrie 2015, la ora 12.30, pentru declararea doliului naţional timp de 3 zile, potrivit Biroului de presă al executivului. Doliul naţional va fi declarat ca urmare a incendiului din seara zilei de 30 octombrie, de la Clubul Colectiv din Capitală, care s-a soldat cu 27 de morţi şi peste 150 de răniţi.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, la 31 octombrie 2015, că în cadrul şedinţei de guvern, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va propune declararea a trei zile de doliu naţional.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Aceeaşi lege prevede că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

Ultima data când în România a fost decretat doliul naţional a fost ziua de 26 iunie 2013, în semn de respect faţă de cei 18 români care şi-au pierdut viaţa în accidentul de autocar din Muntenegru. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 410 din 25 iunie 2013, prin care ziua de 26 iunie 2013 a fost declarată zi de doliu naţional, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. În baza aceleiaşi hotărâri, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuiau să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu urmau să fie amânate.

***
Şi ziua de 18 aprilie 2010 a fost declarată zi de doliu naţional, fiind comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski.

3 august 2007, data la care au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani, a fost de asemenea declarată zi de doliu naţional.

Alte date declarate zile de doliu naţional au mai fost: 8 aprilie 2005, cu prilejul înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea; 14 martie 2004, în memoria cetăţenilor români, victime ale atentatelor teroriste din Spania; 14 septembrie 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite.

Sursa: AGERPRES  

×