x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a aprobat noua structură a Executivului

Guvernul a aprobat noua structură a Executivului

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2023   •   20:21
Guvernul a aprobat noua structură a Executivului
Sursa foto: Hepta

Guvernul a aprobat joi, prin ordonanţă de urgenţă, noua structură a Executivului, stabilind, între altele, reorganizarea Ministerului Economiei şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Potrivit unui comunicat al Executivului, ordonanţa a fost adoptată având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2023 pentru acordarea încrederii Guvernului, prin care au fost aprobate structura şi componenţa Executivului, precum şi Programul de guvernare.

Astfel, s-a aprobat reorganizarea Ministerului Economiei ca urmare a fuziunii prin absorbţie cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, care se desfiinţează.

"Ca urmare a reorganizării prin fuziune prin absorbţie, Ministerul Economiei îşi schimbă denumirea în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului", se arată în comunicat.

Totodată, se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Sport, în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, ca urmare a desfiinţării Ministerului Sportului.

Prin acelaşi act normativ, sunt stabilite atribuţiile viceprim-ministrului fără portofoliu, care va aviza actele normative cu impact bugetar.

Update: Premierul Marcel Ciolacu a spus, joi seara, după ședința de Guvern, că toți funcționarii trebuie să înțeleagă că este nevoie de performanță în administrație, pentru că statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou.

Toți funcționarii statului român trebuie să înțeleagă că avem nevoie de performanță în administrație. Statul nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou”, a spus, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Ciolacu a precizat că acest lucru este valabil „de la nivel de ministru până la ultimul angajat”.

„La Guvernul României și la toate ministerele de linie am anunțat că intrăm într-un regim de mobilizare generală. Avem de livrat ținte și jaloane și nu putem rata nimic”, a mai spus Ciolacu, după prima ședință de guvern.

Premierul a anunțat că în fiecare ședință de guvern vor exista pe agendă noi măsuri de stimulare a economiei.

„Primul și cel mai concret rezultat al unei guvernări bune este ca inflația să scadă, oamenii să simtă asta în prețurile unor produse de bază. Asta vrem să facem imediat și să acționăm de săptămâna viitoare”, a mai spus premierul.

 

Știre inițială: Cabinetul Marcel Ciolacu se va reuni, joi, începând cu ora 19,00, în prima şedinţă de guvern de după învestitură, anunţă Biroul de presă al Executivului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la prima ședință de guvern, că programul de guvernare are „o viziune pentru națiune, un plan cu obiective ce trebuie rezolvate rapid”, iar guvernul pe care îl conduce „este al României, nu al PSD, nu al PNL”.

„Sunt conștient că așteptările tuturor de la Guvernul României sunt mari. Sunt aici cu colegii mei să garantez că la Guvernul României vor urma niște luni grele de muncă, efort tensiune, dar și soluții în fața unor provocări complicate. La asta ne obligă Programul de guvernare asumat în fața Parlamentului și în fața românilor. Avem însă un plan bine articulat, o viziune pentru națiune, un plan cu obiective ce trebuie rezolvate rapid. De aceea este esențial să muncim în echipă”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a ținut să precizeze că el conduce „Guvernul României, nu al PSD, nu al PNL”.

„Suntem colegi (social-democrați și liberali - n.r.), nu avem altă șansă decât să ne ajutăm unii pe alții, pentru că vom împărți atât reușitele cât, mai ales, eventualele eșecuri. Urgența maximă este schema de reducere a adausurilor comerciale la produse comerciale de bază (...) efectul aplicării este scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în fiercare gospodărie (...) trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei”, a mai spus premierul.

Acesta a mai spus că este important să ducem inflația la o singură cifră cât se poate de repede, „dar și să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”.

Premierul a mai declarat că vrea să fie pregătită lansarea rapidă a unor proiecte „esențiale pentru România”, precum sprijinirea procesării de alimente, susținerea industriei materialelor de construcții și introducerea energiei verzi în fermele agricole.

 

Reamintim că noul guvern a fost învestit astăzi de parlament cu 290 de voturi pentru și 95 împotrivă. Cabinetul Ciolacu a depus și jurământul cu puțin timp în urmă la Palatul Cotroceni.

 

 

×
Subiecte în articol: sedinta guvern ciolacu