x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sediul Agenţiei pentru energie la Bucureşti? Marea Britanie şi Bulgaria nu ne-au acordat ajutorul promis

Sediul Agenţiei pentru energie la Bucureşti? Marea Britanie şi Bulgaria nu ne-au acordat ajutorul promis

14 Iun 2009   •   00:00

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat duminică seară la Antena 3 că au existat două ţări din UE care ne-au promis ajutor pentru ca sediul Agenţiei de Reglementare pe Energie să fie în România şi nu ni l-au acordat, el menţionând Marea Britanie şi Bulgaria.



Întrebat în legătură cu îndemnul lansat de Traian Băsescu de a intensifica pe cât posibil contactele la nivel de miniştri de Externe în vederea obţinerii dreptului de a găzdui Agenţia de reglementare în energie, ministrul a precizat că este vorba despre o decizie politică.

"Concurăm cu Slovacia şi Slovenia. Preocuparea noastră şi preocuparea, evident, şi a preşedintelui, este faptul încă în acest moment suntem noi cu 8 voturi, Slovacia cu 8 voturi şi Slovenia cam cu 11 voturi", a explicat Diaconescu, reamintind că decizia, care va fi luată prin vot de miniştrii Economiei, a fost amânată pentru preşedinţia suedeză a UE care începe în luna iulie.

"Este bine să continuăm demersurile, pentru că în felul acesta ne testăm şi credibilitatea noastră în interiorul Uniunii Europene... Vreau să vă spun că au fost două ţări pe care le-am contactat inclusiv la nivelul instituţiei prezidenţiale ­ şi de aici vine nemulţumirea preşedintelui Băsescu ­ şi care una ne-au promis şi alta au făcut", a spus Diaconescu, el admiţând şi faptul că România a intervenit în competiţie târziu, la aproape un an după începerea ei.

"Noi ne aflăm oarecum zilnic într-un troc: mă ajuţi pe această decizie, urmează să te ajut pe agenţia nucleară sau nu. Or aceste interferenţe se decid la nivel politic, nu la nivelul Ministerului Economiei, care nu are competenţe, de exemplu pe Interpol (n.r. ­ Europol) unde noi am sprijinit Marea Britanie, iar Marea Britanie ne-a promis că ne sprijină şi
nu ne-a sprijinit acum în această poveste", a spus Diaconescu.

Întrebat ce poziţie au avut marile puteri, ministrul a răspuns: "Germania, nu. Franţa a sprijinit România, Grecia de asemenea, Marea Britanie şi Bulgaria s-au ferit să sprijine România", a spus Diaconescu, adăugând că aceste observaţii nu le-a făcut în calitate de ministru de Externe.

×
Subiecte în articol: observator Marea Britanie