Clădirea Policlinicii Balneare din Sovata a fost retrocedată şi va fi predată, astăzi, Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, greco-catolică, iar aceasta urmează să decidă ce se va întâmpla mai departe cu activitatea medicală, adică dacă vor da spaţiul în chirie sau vor evacua sediul.
"Balneoclimaterica Sovata a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin sentinţă definitivă, vila 15, unde funcţionează Policlinica Balneoclimaterică din Sovata şi azi (marţi - n.r.) urmează să o predăm Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, greco-catolică. Noul proprietar poate decide să perceapă o chirie sau să evacueze clădirea", a declarat, pentru Mediafax, Fulop Nagy Janos, reprezentantul Balneoclimaterica Sovata, fostul proprietar al vilei unde funcţionează Policlinica.
Potrivit acestuia, călugăriţele nu doresc evacuarea clădirii.
"Eu am vorbit cu sora-şefă a Congregaţiei şi, din câte am înţeles, nu au de gând să evacueze, ci să stabilească relaţii contractuale corecte. Balneoclimaterica percepea sume modice drept chirie pentru activitatea Policlinicii, care ţine de Institutul Balnear din Bucureşti, care are de toate, numai bani nu", a afirmat el.
Fulop a precizat că Balneoclimaterica, în calitate de moştenitor al fostei întreprinderi socialiste, a avut 76 de vile în patrimoniu, însă o parte din acestea au fost retrocedate. Printre clădirile retrocedate s-a numărat şi fostul sediu al Policlinicii Balneoclimaterice, moment în care aceasta a fost mutată în vila 15.
Fulop a arătat, de asemenea, că, fiind vorba de o instituţie de interes public, chiar dacă se va opta pentru evacuarea Policlinicii Balneoclimaterice din vila 15, aceasta nu se va întâmpla "peste noapte", pentru că există termene legale, de cinci ani, în care să se producă o astfel de mutare.
Reprezentantul Policlinicii Balneare din Sovata Salat Anna spune că nu există un alt sediu unde să fie mutată activitatea acesteia, totul depinzând de decizia călugăriţelor, în timp ce primarul localităţii, Peter Ferenc, a declarat că nu are niciun mijloc de intervenţie în acest caz.
"Nu putem avea nicio posibilitate de intervenţie. Primăria nu are nicio clădire în staţiune, toate sunt la Balneoclimaterica, beneficiara acestor servicii. Primăria are un centru de sănătate, cu care nu sunt probleme. Însă în staţiune nu putem interveni", a declarat primarul.
Policlinica Balneară, secţie externă a Institutului Naţional de Recuperare Medicală şi Fizică Balneară Bucureşti, este singura unitate medicală din Sovata şi are aproximativ 60 de angajaţi. Aceasta asigură în primul rând tratamentul persoanelor care vin cu bilete de la stat. Anul trecut, aici au fost trataţi aproape 9.000 de pacienţi, afecţiunile fiind mai ales de natură ginecologică şi reumatismală. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro