x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sediul USR, restituit urmaşilor familiei Monteoru

Sediul USR, restituit urmaşilor familiei Monteoru

23 Apr 2010   •   00:00

Tribunalul Bucureşti a decis joi ca sediul din Calea Victoriei - Casa Monteoru a Uniunii Scriitorilor din România (USR) - să fie restituit în natură moştenitorilor familiei Monteoru, care acuză Uniunea că a lăsat clădirea să se degradeze.
Procesul a fost deschis la 29 ianuarie 2009, pe Legea 10/2001, de Ioana Angelescu, Ioana Angelescu - la S.C.A. Ciurezu, Gaube şi Nora-Geta Angelescu Monteoru, în calitate de reclamanţi, împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti - proprietarul imobilului din Calea Victoriei, cunoscut cu denumirea de Casa Monteoru şi dat în folosinţă Uniunii Scriitorilor din Bucureşti. Sentinţa poate fi atacată în 15 zile, la Curtea de Apel Bucureşti, iar judecătorul a respins cererea de intervenţie în acest proces a Uniunii.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), a declarat pentru Mediafax că probabil USR va ataca la Curtea de Apel decizia Tribunalului Bucureşti. "Nu ni s-a comunicat încă sentinţa Tribunalului. În momentul în care ni se comunică sentinţa, o să decidem ce putem face, probabil că o să o atacăm la Curtea de Apel", a spus Nicolae Manolescu, precizând că USR a intrat ca parte în acest proces. El a refuzat să facă alte comentarii legate de pierderea sediului.
Acţiunea de revendicare a imobilului în instanţă a fost deschisă după ce în anul 2006 moştenitorii au obţinut de la Ministerul Finanţelor anularea actului prin care imobilul respectiv a fost donat statului român. Moştenitorii Casei Monteoru arătau că actul de donaţie a Casei Monteoru, făcut între Elena Lascar Catargi, fiica lui Grigore C. Monteoru, şi ARLUS (Asociaţia Română a Legăturilor cu Uniunea Sovietică), s-a făcut în condiţiile în care Elena Lascar Catargiu a fost ameninţată cu arma şi forţată să doneze imobilul, cu tot ce exista în el.
Ioana Angelescu şi mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, sunt cele care revendică Casa Monteoru, în calitate de "moştenitori direcţi" ai lui Grigore Monteoru.

×
Subiecte în articol: observator