x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful ANM: Dunărea are nevoie de îndiguire totală

Şeful ANM: Dunărea are nevoie de îndiguire totală

18 Mar 2011   •   13:16

Dunărea are nevoie de îndiguire totală, renaturare sau de o soluţie de mijloc, a declarat, astăzi, în cadrul unui forum de specialitate, Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

"În 2006, asistam la ruperea digurilor fie natural, fie forţat. Este timpul să discutăm serios despre Strategia Dunării. Debite de 15.000 mc/sec nu mai apar o dată la 100 de ani, ci mai des, chiar la intervale de 30 de ani (...) Nu mai putem aştepta. Este nevoie de îndiguire totală, de renaturare sau de o soluţie de mijloc", a afirmat Sandu, citat de Agerpres.

Şeful ANM a precizat, totodată, că la ora actuală nu mai este nevoie de calcule sofisticate pentru a vedea că Prutul şi Siretul ies din matcă la debite de până la 200 litri/mp.

"Ideea este că în ultimii 30 de ani, cantităţile de precipitaţii sunt de două ori mai mari decât în urmă cu alţi 30 de ani. Cantităţile de precipitaţii din România sunt de o violenţă foarte mare în ultima vreme. Pentru Prut şi Siret nu mai este nevoie de prognoză. Dacă în două săptămâni au căzut 200 de litri pe metrul pătrat, este clar că iese din matcă şi Prutul, şi Siretul", a explicat Ion Sandu.

×