x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful CSM : NUP-ul dat în dosarul privatizărilor de DNA decredibilizează actul de justiţie

Şeful CSM : NUP-ul dat în dosarul privatizărilor de DNA decredibilizează actul de justiţie

de Veronica Micu    |    18 Iul 2008   •   00:00
Şeful CSM : NUP-ul dat în dosarul privatizărilor de DNA decredibilizează actul de justiţie

11:45 • Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a afirmat, astăzi, că decizia de neîncepere a urmăririi penale dată recent de DNA în dosarul privatizărilor este "de natură a decredibiliza actul de justiţie", iar justiţia nu merita acest lucru.

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a afirmat, astăzi, că decizia de neîncepere a urmăririi penale dată recent de DNA în dosarul privatizărilor este "de natură a decredibiliza actul de justiţie", iar justiţia nu merita acest lucru.


NECONSTITUŢIONALITATE. Lidia Bărbulescu a declarat că profesionalismul procurorilor părea mai ridicat în urmă cu zece ani, pentru că atunci aceştia foloseau mai multe probe, nu numai înterceptări. Ea a răspuns astfel la o întrebare privind dosarul privatizărilor în care, recent, Direcţia Anticorupţie a decis să nu înceapă urmărirea penală, dosar care se baza pe interceptări telefonice. "Mie îmi pare foarte rău să o spun şi n-o spun prima dată că deşi sub aspectul evoluţiei tehnicii situaţia este mult diferită faţă de în urmă cu zece ani, totuşi parcă atunci aveam o dovadă în plus de profesionalism, pentru că se apela la toată gama de probatoriu, şi nu se baza procurorul când trimitea în judecată sau când apărea la televizor sau prin comunicate de presă numai pe interceptări", a afirmat şeful CSM la RFI. Bărbulescu spune că ce s-a întţmplat cu dosarul DNA este "măcar" de natură a decredibiliza actul de justiţie. "Şi, la modul general, justiţia nu merita acest lucru, pentru că sunt judecători, procurori competenţi, sunt dosare care sunt foarte bine susţinute din punct de vedere probatoriu, dar uitaţi-vă că, din păcate, percepţia este aşa şi este din cauza acestor mari dosare cu privire la care se face atîta mediatizare şi pînă la urmă ajungem să constatăm că fapta nu există, ceea ce mi se pare destul de grav", spune preşedintele CSM. Vizavi de raportul pe care România îl aşteaptă pe 23 iulie de la Comisia Europeană, Lidia Bărbulescu a declarat că aşteptările oficialilor europeni privind dosarele de mare corupţie sunt normale. "Realitatea este aceea ce rezultă şi din raport, aceasta în condiţiile în care este focalizată atenţia vizavi de marea corupţie sau corupţia la nivel înalt, pe cîteva dintre dosarele care, deşi ajunseseră în instanţă, s-a constatat că au fost instrumentate prin aplicarea unor reglementări neconstituţionale, motiv pentru care ele au fost restituite la DNA şi DIICOT. Evident că se aşteptau rezultate, nu neapărat condamnări, pentru că prezumţia de nevinovăţie trebuie să existe pînă la pronunţarea unei hotărîri definitive, dar se aşteptau soluţii, şi eu cred că lucrul acesta trebuie să ne îngrijoreze pe toţi, nu numai Parlamentul European, Comisia Europeană", a precizat şeful CSM. DNA a decis să închidă dosarul în care foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy erau ceretaţi pentru posibile fapte de corupţie, alături de consultantul Stamen Stanchev şi foştii funcţionari ministeriali Mucea şi Donciu, în legătură cu mai multe privatizări strategice.

×
Subiecte în articol: observator