x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Parlamentului de la Budapesta a sosit în România şi participă la campania electorală a Partidului Civic Maghiar, „în calitate de persoană privată, într-un stat UE”

Şeful Parlamentului de la Budapesta a sosit în România şi participă la campania electorală a Partidului Civic Maghiar, „în calitate de persoană privată, într-un stat UE”

de Istvan Deak    |    05 Iun 2012   •   16:57
Şeful Parlamentului de la Budapesta a sosit în România şi participă la campania electorală a Partidului Civic Maghiar, „în calitate de persoană privată, într-un stat UE”

Presedintele Parlamentului Ungariei, Kövér László, a sosit marti la Targu Mures, pentru a participa la campania electorala a Partidului Civic Maghiar (PCM), in calitate de presedinte de onoare al acestui partid. Kövér este insotit de secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe, Németh Zsolt, care va participa la o serie de manifestari organizate la Odorheiu Secuiesc si Miercurea Ciuc cu prilejul Zilei Solidaritatii Nationale a Maghiarilor. Kövér a declarat ca nu a avut motive pentru a da curs cererii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei sa renunte la aceasta vizita. In opinia sa, scrisoarea trimisa de Roberta Anastase si Vasile Blaga este de fapt o favoare facuta UDMR. Presedintele Parlamentului Ungariei a adaugat ca s-a gandit bine daca sa efectueze sau nu aceasta vizita, iar datorita faptului ca nu au existat impedimente juridice pentru ca, in calitate de persoana particulara, sa efectueze o vizita intr-un stat membru al UE, a decis sa vina si sa sprijine campania electorala a PCM, la fel ca si acum patru ani. Kövér a precizat ca, in calitate de presedinte de onoare al PCM, va participa la aceasta campanie si va vizita aproximativ cincizeci de localitati din Translvania. El nu a dorit sa raspunda la intrebarile referitoare la reinhumarea scriitorului maghiar Nyirö József, precizand doar ca cenusa scriitorului se afla la Budapesta. Intrebat daca isi va cere scuze, asa cum i-a solicitat premierul roman, Victor Ponta, oficialul ungar a raspuns scurt: 'Nu! Sper ca spiritele sa se potolesca. Dupa campania electorala, probabil toata lumea va actiona pentru repunerea relatiilor de cooperare romano-ungare pe fagasul normal, asa cum au fost asezate de fostul Guvern al Romaniei si actualul Executiv de la Budapesta. Nu doresc sa agravez situatia prin alte declaratii. Sper ca vom reusi sa il reinhumam pe Nyirö József, respectand legislatiile celor doua tari, si sa uitam ce ne-am reprosat reciproc. Eu asta imi doresc".

Intr-un amplu interviu acordat televiziunii ungare Hirtv, Kövér László a declarat inaintea sosirii in Romania ca Ungaria sustine inca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, insa acest lucru se poate schimba in viitor. 'Nu doresc sa vorbesc in numele Guvernului ungar, cand vine vorba daca acesta ar trebui sa isi ceara scuze pentru declaratiile facute de mine. Guvernul ungar nu este dispus sa mearga in fundatura in care incearca sa ne atraga Guvernul roman. Autoritatile romane nu au luat in considerare propriile legi cand au interzis reinhumarea lui Nyirö József. Ele au incercat sa ne intinda o capcana ca sa incalcam legislatia din Romania. Cand am vorbit despre un comportament barbar, nu m-am referit la premier, ci la autoritatile romane. Unde ati mai intalnit ca o reinhumare sa fie impiedicata astfelA Parerea mea ramane aceeasi, a fost un comportament necivilizat', a declarat acesta.

Dupa parerea sa, 'nu exista un conflict intre Romania si Ungaria, ci exista o provocare a conflictului de catre Guvernul roman prin punerea pe ordinea de zi a minoritatii maghiare. Putem spune ca alaturi de fosta guvernare din Romania, relatiile romano-maghiare au prosperat cel mai bine'.

Kövér apreciaza ca daca noul Guvern va primi inca un mandat la alegerile din toamna, atunci putem sa ne asteptam la utilizarea periodica a cartii maghiare. 'Noi nu o vom resimti, o vor resimti maghiarii din Romania. Guvernul roman, cu Victor Ponta in frunte, paraseste linia europeana si refuza recunoasterea legilor si a statului de drept. Prin legislatia in vigoare in Romania, Guvernul nu putea impiedica reinhumarea lui Nyirö József, totusi a facut-o, incalcand legea. Cuvintele nu imi apartin, asa mi-a transmis un parlamentar european, membru in Comisia de politica externa. Dreptul la demnitate post-mortem a fost incalcat. Faptul ca in Romania sunt strazi, institutii, scoli cu numele lui Nyirö József este cu autorizatie din partea autoritatilor romane, asa cum Uniunea Scriitorilor din Romania a asigurat pensia vaduvei lui Nyiro. De ceA Fiindca pana acum au reusit sa separe activitatea politica de cea literara', este de parere omul politic ungar. El a precizat ca Guvernul ungar nu participa in nici un fel la reinhumarea lui Nyirö József. 'Implicarea Parlamentului ungar este doar la nivel de repatriere din Madrid in Romania. Cand am demarat toata actiunea, in septembrie 2011, nici nu se punea problema ca alegerile locale din Romania vor avea loc in iunie. Deci este neadevarat ca prin aceasta actiune incercam sa ne implicam in campania electorala. Noi am instiintat autoritatile romane de atunci si nu au avut nicio obiectie. Noi nu celebram activitatea politica a lui Nyirö József, doar pe cea literara. Nyirö nu a avut nicio tangenta cu Partidul Crucilor cu Sageti. Sa nu uitam ca Romania celebreaza multe persoane care au fost membre ale Garzii de Fier, organizatie patata cu sange pe maini, dar nu se grabeste nimeni sa le excluda din cultura romana. Noi lucram pentru obtinerea autorizatiei de reinhumare', a mai spus presedintele Parlamentului de la Budapesta.

In opinia sa, conflictul se va aplana cand Guvernul roman nu va mai avea interes sa se foloseasca de cartea maghiara si sa agite spiritele intre romani si maghiari. 'Cand a detinut presedintia UE, Ungaria a sustinut aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Noi am fost sustinatorii cei mai puternici ai aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si sutem inca. Noi nu am facut doar gesturi, noi am dovedit ca avem nevoie de un parteneriat strategic cu Romania, in special pentru maghiarii de pe teritoriul ei. Insa daca Guvernul roman pune la indoiala intentiile noastre si considera ca nu mai are nevoie de sprijinul nostru, este decizia lui, dar UE inca nu a decis asupra aderarii tarii la Spatiul Schengen, iar cand o va face, decizia de ratificare va ajunge pe masa noastra. Deci cred ca Romania are tot interesul sa ramana intr-o relatie de prietenie cu noi. Venirea mea in Romania nu are legatura cu asta si nici cu Nyirö József'.

Pe de alta parte, de la Budapesta, vicepremierul ungar Zsolt Semjén a afirmat ca recentele dispute verbale dintre Romania si Ungaria sunt cauzate de situatia din politica interna romaneasca.

El a afirmat intr-o emisiune a postului public de televiziune M1 ca este important de observat faptul ca in Romania sunt alegeri, iar cand Guvernul majoritar social-liberal ataca Ungaria, atunci ataca de fapt politica presedintelui Traian Basescu si a PDL. Acesta a precizat ca intre Traian Basescu si premierul ungar Orban Viktor a existat o legatura stransa de prietenie si una politica pe care actualele formatiuni aflate la guvernare nu o sprijina, iar cand ii ataca pe maghiari, atunci incearca sa obtina voturi in cadrul acestui conflict din politica interna romaneasca. Vicepremierul Semjén a subliniat ca situatia trebuie tratata cu suficienta cumpatare, pentru ca Ungaria este interesata de un compromis romano-ungar, cele doua tari fiind dependente una de cealalta si avand o istorie comuna, lucru care nu trebuie subordonat valorilor politicii. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×