x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful SRI: Rusia duce o politică de tip neoimperial care ne împinge încet-încet spre un neo-Război Rece

Şeful SRI: Rusia duce o politică de tip neoimperial care ne împinge încet-încet spre un neo-Război Rece

28 Iul 2014   •   14:11
Şeful SRI: Rusia duce o politică de tip neoimperial care ne împinge încet-încet spre un neo-Război Rece
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Directorul SRI, George Maior, este de părere că Rusia duce "o politică de tip neoimperial" care ne împinge spre un "neo-Război Rece".

"Rusia duce o politică de tip neoimperial care ne împinge încet-încet spre un neo-Război Rece, cum l-am definit noi, diferit de cel anterior, într-adevăr, mult mai subtil, mult mai complicat din punct de vedere al viziunilor diferite asupra lumii. Începe să se propage, venind dinspre Rusia, o interpretare diferită asupra dreptului internaţional şi a fundamentelor pe care stă securitatea internaţională actuală în raport cu ceea ce gândim noi despre dreptul internaţional, Europa, zona transatlantică. Anexarea unui teritoriu nu cred că face parte, chiar sub o interpretare forţată şi falsă a dreptului la autodeterminare, nu face parte din dreptul internaţional al secolului 21, de aici, două viziuni diferite care creează o tensiune între cele două părţi care se manifestă deja şi din punct de vedere al unor acţiuni asimetrice, vedeţi, de tip militar, avioane doborâte, sub umbra unui stat, prin acţiuni pe care le putem defini teroriste, tentative de acţiuni asimetrice în domeniul cibernetic, în domeniul economic, în domeniul informaţiilor, între două părţi. Este un fel de neo-Război Rece, cu actori schimbaţi, noi suntem de data asta de partea bună a lucrurilor şi a istoriei", a spus Maior într-un interviu acordat unui cotidian central.

Şeful SRI a adăugat că este lipsit de realism să ne gândim în asemenea momente la posibilitatea redeschiderii unor punţi între Rusia şi lumea internaţională.

"Poate când Rusia îşi va revizui politica aceasta extrem de agresivă şi expansivă, atunci se mai pot discuta şi asemenea formule. Din păcate, părerea mea personală este că Rusia greşeşte din punct de vedere chiar al forţei sale externe că procedează în aşa fel, s-ar putea spune că cucerirea rapidă a unui teritoriu este un element de forţă şi toată lumea poate aprecia aşa lucrurile, în schimb, este o pierdere, într-o zi sau două sau trei ai reuşit anexarea Crimeii, dar ai pierdut foarte multă putere de legitimitate şi putere soft a statului acumulată destul de interesant de Rusia. Acest lucru va costa Rusia în plan internaţional iar Putin cred că îşi va da seama de acest lucru", a mai spus Maior, potrivit Agerpres.

×