x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful vămii Albiţa, reţinut de procurorii DIICOT (Video)

Şeful vămii Albiţa, reţinut de procurorii DIICOT (Video)

de Veronica Micu    |    Petru Zoltan    |    18 Iul 2008   •   00:00
Şeful vămii Albiţa, reţinut de procurorii DIICOT (Video)

13:35 • Şeful Biroului Vamal Albiţa, Ghiţă Berbece, a fost ridicat, astăzi, de procurorii DIICOT, alături de liderul interlop moldovean Vasile Rodideal şi de şeful lumii interlope din Iaşi Bogdan Ionuţ Radu, pentru facilitarea transportului de ţigări de contrabandă la graniţă.

Şeful Biroului Vamal Albiţa, Ghiţă Berbece, a fost ridicat, astăzi, de procurorii DIICOT, alături de liderul interlop moldovean Vasile Rodideal şi de şeful lumii interlope din Iaşi Bogdan Ionuţ Radu, pentru facilitarea transportului de ţigări de contrabandă la graniţă.


ANCHETĂ.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut astăzi cinci dintre membrii unei grupări de crimă organizată, pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, prezentare la autoritatea vamală de documente comerciale şi de transport ce se referă la alte mărfuri decît cele prezentate în vamă, înşelăciune şi nerespectarea dispoziţiilor privind operaţiuni de import sau export. Cei cinci reţinuţi sunt Vasile Rodideal, Bogdan Ionuţ Radu, Ghiţă Berbece, Nicu Cercel şi Vladimir Vardar zis "Vova". Potrivit anchetorilor, în perioada februarie - iulie 2008, membrii grupului au instigat şoferi de mijloace de transport pentru ca aceştia să introducă ţigări ascunse printre alte mărfuri, pentru care la autoritatea vamală se prezentau documente referitoare la alte bunuri în care ţigările erau disimulate, urmărindu-se astfel obţinerea unui folos material în detrimentul bugetului de stat constînd în valoarea accizelor ce s-ar fi datorat dacă ţigările erau introduse legal. Astfel, gruparea a introdus în ţară, în noaptea de 11 spre 12 aprilie, o cantitate de 338.000 de pachete de ţigări ascunse în spaţii special amenajate în interiorul a trei cisterne. Un transport similar a avut loc în 11 aprilie, cînd a fost introdusă cantitatea de 118.790 pachete de ţigări. Ulterior, în 15 iulie, în mod fraudulos, Vladimir Mardar a introdus o cantitate de ţigări disimulată într-un transport de sucuri. A doua zi, în 16 iulie, prin Punctul de Trecere a Frontiere Albiţa a intrat în ţară un autovehicul cu remorcă şi a fost supravegheat de poliţiştii de frontieră până în apropiere de localitatea Hârşova, la punctul de lucru al societăţii Anastasia din Constanţa, unde s-a prezentat destinatarul transportului, Nicu Cercel. În urma controlului, în autovehicul s-au găsit 350.000 de pachete de ţigări, valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat depăşind un milion de euro.


FLAGRANTUL.În luna iulie 2008, poliţistii de frontieră au intrat în posesia informaţiilor cu privire la faptul că gruparea a stabilit introducerea ilegală în ţară a unei alte cantităţi de ţigări, disimulate într-un transport de bauturi răcoritoare şi cu documente aparţinand unei firme fantomă din Republica Moldova. La data de 16 iulie 2008, în jurul orelor 23.53, prin Vama Albiţa a intrat un autotren încărcat cu suc de fructe. Transportul a fost supravegheat de poliţistii de frontieră din cadrul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi şi Constanţa, până pe raza judeţului Constanţa, unde, în apropierea localităţii Hîrşova, la o fermă părăsită acesta a oprit. Destinatarul "mărfii” fiind Cercel Nicu.

17 iulie 2008.  În jurul orei 11.00, poliţistii de frontieră împreună cu Garda Financiară Constanta şi DRAOV Constanţa au luat cu asalt ferma pentru efectuarea controlului amanunţit al autotrenului. Astfel, în interiorul maşinii au fost găsite, în spatele lăzilor cu suc de fructe, un număr de 1.100 baxuri ţigări de provenienţă din Republica Moldova. Tirul a fost escortat pînă la sediul DPF Iasi, care avea cazul în lucru, aici, stabilindu-se că, în interior, se aflau 600. 000 pachete de ţigări, marcile Bond, Regal şi Plugarul.


ORGANIZAREA REŢELEI. Reţeaua contrabandiştilor avea o structură  bine determinată, pe mai multe nivele, ierarhia în cadrul acesteia fiind dată de importanţa rolului pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale. În vârful ierarhiei se aflau cei care se ocupau de trimiterea ţigărilor din Republica Moldova în România. Astfel, Vladimir Mardar, zis "Volva”, în vîrstă de 32 de ani,  era coordonatorul contrabandiştilor pe teritoriul Republicii Moldova. În România, activităţile erau supravegheate de Vasile Rodideal (47 de ani), cu dublă cetăţenie română şi moldoveană, şi Bogdan Ionuţ Radu (31 de ani).
La începutul anului 2006, Vasile Rodideal împreună cu Dumitru Chetreanu au fost trimişi în judecată  pentru instigare la omor deosebit de grav, asociere la o grupare de crimă organizată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiei. Cei doi ieşeni ar contactat trei cetăţeni din Republica Moldova, care urmau să le facă rost de un dispozitiv exploziv, pentru a-l asasina pe omul de afaceri Tiberiu Cristodorescu.
Un alt membru al reţelei de contrabandişti era ieşeanul, Ghiţă Berbece (48 de ani), care stabilea împreună cu Bogdan Ionuţ Radu metodele de introducere ilegală în România a ţigărilor de contrabandă. Cercel Nicu (33 de ani) răspundea de preluarea ţigărilor în Romania şi distribuirea acestora pe piaţa neagră. Descărcarea ţigărilor şi apoi transportul pentru vînzare se realiza de alte persoane, acestea situîndu-se la ultimul nivel al grupului.


PRIMELE CAPTURI. La începutul anului 2008, poliţiştii de frontieră din cadrul DPF Iaşi au intrat în posesia unor informaţii cu privire la constituirea unui grup organizat, care introduceau ţigări de contrabandă din Republica Moldova în România. În luna aprilie, au fost depistate alte patru autocisterne încarcate cu 548.000 pachete de ţigări provenite din Republica Moldova în valoare de 546.450 euro. Cele patru tiruri au intrat în România prin PTF Albiţa. Ţigările erau ascunse în locuri special amenajate, între invelişul exterior şi bazinul de combustibil ale mijloacelor de transport. În urma capturilor realizate,  membrii grupării au încercat să găsească alte modalităţi de a introduce ţigări pe teritoriul României, respectiv ascunderea în alte mijloace de transport şi prin intermediul altor societati comerciale.


×