x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Seism in Asia - Soarta incerta pentru 20 de romani

Seism in Asia - Soarta incerta pentru 20 de romani

27 Dec 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Ministerul roman de Externe a anuntat ieri ca verifica situatia a 20 de romani aflati in Asia de Sud-Est la momentul izbucnirii cutremurului devastator de duminica, seism care a avut magnitudinea de 9 grade pe scara Richter si care s-a soldat cu moartea a cel putin 24.000 de oameni.
ANCA ALDEA

INFERN. Turisti din Timisoara aflati in insula Phuket
EFECTE. Enzo Boschi de la Institutul National de Geofizica din Italia sustine ca violenta si forta seismului au fost atat de puternice, incat au afectat rotatia Terrei. "Toata planeta vibreaza", constata acesta. Specialistii au declarat ca valurile seismice au parcurs o distanta de peste 6.000 de kilometri, din sud-estul Asiei pana pe coastele Africii de Est. Cateva zeci de oameni au murit inecati in Kenya, Somalia, Mauritius, Reunion si Seychelles.

In cele peste noua tari din sud-estul Asiei afectate de cutremur si de tsunami bilantul strainilor care si-au pierdut viata era ieri in continua crestere. In Thailanda, o treime dintre victime reprezinta straini, iar in Sri Lanka turisii care si-au pierdut viata sunt cel putin 70, dupa cum au anuntat autoritatile locale.

GRABA. Europenii plecati in vacanta in insulele Maldive, India, Malaiezia, Sri Lanka, Indonezia sau Thailanda se grabesc acum sa revina acasa. Multi dintre ei si-au pierdut rude sau prieteni. Potrivit bilantului provizoriu, cel putin 11 italieni, 13 englezi, 3 francezi, 3 austrieci, 2 belgieni, 2 australieni si-au pierdut viata in valurile ucigase ale tsunami izbucnit dupa cutremurul din arhipelagul indonezian. Alte zeci de turisti europeni, sud-americani, asiatici si africani continuau ieri sa fie dati disparuti. Cateva mii de englezi care ar fi urmat sa soseasca in regiunile afectate si-au anulat calatoriile turistice.

REGASITI
Potrivit Agentiei de turism Eximtur citata de Mediafax, doi turisti din Timisoara sunt dati disparuti in insula thailandeza Phuket, iar eventuala contactare a lor este imposibila pentru ca toate comunicatiile in zona sunt cazute. Ministerul roman de Externe a anuntat ca Lidia si Nicolae Barac, cu care nu s-a putut lua legatura timp de 24 de ore, au fost gasiti in hotelul in care fusesera cazati din Phuket.
×
Subiecte în articol: observator