x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Semnal de alarmă: Datoria publică se apropie periculos de pragul de 60% din PIB

Semnal de alarmă: Datoria publică se apropie periculos de pragul de 60% din PIB

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   22:47
Semnal de alarmă: Datoria publică se apropie periculos de pragul de 60% din PIB

Datoria publică se apropie periculos de pragul de 60% din PIB, una din bornele Tratatului de la Maastrich, anunță Ziarul Financiar.

Datoria publică a ajuns, la fialul lunii mai, la 862,3 mld. lei (172,6 mld. euro), în creştere cu 9,5 mld. lei (1,9 mld. euro) faţă de datoria de la finalul lunii aprilie. Datoria a fost, la finalul lunii mai, de 52,6% din PIB, în creştere cu 3,8% din PIB faţă de decembrie 2023. Între ianuarie şi mai, datoria publică a crescut nominal cu 78,3 mld. lei (15,7 mld. euro).

În acest ritm, datoria va ajunge, la finalul anului, spre 58% din PIB, aproape de limita cerută de Tratatul de la Maastricht pentru aderarea la euro – aşadar, şi din din acest punct de vedere, perspectiva adoptării euro se îndepărtează, dat fiind că este greu de presupusă că aceasta va scădea rapid întrucât vremurile în care economia creştea într-un ritm de 4-5% au apus.

În ritmul în care România se îndatorează, există premisa ca, la finalul lui 2025, datoria publică a României să ajungă la 70% din PIB.

Odată cu datoria, creşte însă şi povara ei. În primele luni din an, România a plătit dobânzi la datoria publică de 17,5 mld. lei (3,5 mld. euro).

(sursa: Mediafax)

×