x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Semnificaţia agheasmei mari

Semnificaţia agheasmei mari

de Daniela Cârlea Şontică    |    06 Ian 2010   •   00:00
Semnificaţia agheasmei mari

Sărbătoarea Botezului Domnului se mai numeşte şi Epifania sau Arătarea Domnului, pentru că atunci când Iisus ieşea din apă, "cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu S-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru care am binevoit»".



În toate bisericile creştin-ortodoxe, de Bobotează (6 ianuarie) are loc slujba specială de sfinţire a apei sau Agheasma Mare. Cuvântul "agheasmă" vine din grecescul "to aghiasma" şi înseamnă "sfinţire". În popor, agheasma semnifică apa sfinţită. Agheasma mare se săvârşeşte de ierarh sau preot în cadru festiv, în ziua de Bobotează, afară, în curtea bisericii sau lângă o apă curgătoare, dar mai este săvârşită şi în Ajunul Bobotezei numai în biserică.

Agheasma mare este tămăduitoare, are mare putere sfinţitoare, pentru că este săvârşită în chiar ziua în care Domnul a fost botezat în Iordan şi a sfinţit apele acestuia şi natura înconjurătoare.

DARURILE AGHEASMEI
Agheasma mare are darul de a vindeca boli, a apăra de rele, de vrăjitorii şi diavoli. Agheasma mare se bea pe nemâncate în toată perioada 6-14 ianuarie, după care se ia anafură, perioada fiind una de amintire şi prăznuire a momentului Botezului Domnului. În restul anului nu se mai ia acest fel de agheasmă, o pot lua doar acele persoane care după spovedanie nu au primit binecuvântarea de a se împărtăşi din cauza unor păcate grele.

Se mai foloseşte la sfinţirea bisericilor, a anumitor obiecte din sfântul altar, a Sfântului Marelui Mir, precum şi la stropirea caselor tulburate de demoni.

În ziua Sfântului Ioan Botezătorul, la 7 ianuarie, se stropesc casele oamenilor, ogoarele, viile, livezile şi animalele din gospodărie pentru a fi ferite de reaua întâmplare. Credincioşii păstrează cu evlavie agheasma mare în sticle curate la loc de cinste, ca pe un fel de binecuvântare a casei lor. Agheasma mică se poate săvârşi de preot în orice moment al anului, dar mai ales la începutul fiecărei luni, cu scopul de a se sfinţi oamenii, casele şi lucrurile. Agheasma mică se ia imediat după ce se ia anafura, în tot cursul anului.

×
Subiecte în articol: observator