x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorii nu vor să taie din banii academiilor

Senatorii nu vor să taie din banii academiilor

05 Oct 2011   •   21:00

Senatul a respins ieri cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG 79/2010, prin care seful statului solicita incetarea acordarii de sub­ven­tii de la buget Academiei Oameni­lor de Stiinta, celei de Stiinte Teh­ni­ce si Academiei de Stiinte Medicale si finantarea din venituri proprii.

'Ordonanta de Urgenta a Gu­ver­nu­lui nr. 79/2010 a abrogat dis­po­zi­tii­le legale care prevedeau sustinerea bu­getara a Academiei Oamenilor de Stiin­ta, a Academiei de Stiinte Teh­ni­ce si a Academiei de Stiinte Medi­ca­le. Acest fapt a avut drept conse­cin­ta incetarea bugetarii celor trei acade­mii, finantarea acestor institutii asigu­randu-se din venituri proprii', se ara­ta in scrisoarea sefului statului, trimi­sa Parlamentului pe 28 iunie 2011.

Potrivit cererii de reexaminare, Legea transmisa spre promulgare a apro­bat, cu modificari, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2010, iar prin modificarile aduse acestei or­donante au fost introduse prevede­ri potrivit carora cele trei institutii aca­demice beneficiaza din nou de sus­tinere financiara de la bugetul de stat.

'Tinand cont de actualul context de politica bugetara si de angajamentele Guvernului asumate in domeniul financiar, in care este necesara restrangerea cheltuielilor, consideram ca o asemenea masura de finantare bugetara genereaza cheltuieli suplimentare pentru bugetul de stat si afecteaza sprijinirea altor activitati educationale a caror singura modalitate de finantare este cea bugetara', se mai arata in cererea de reexaminare a presedintelui Basescu (foto).

Seful statului solicita Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Gu­vernului nr. 79/2010 pentru mo­­di­fi­carea unor acte normative din do­me­niul cercetarii, in sensul aprobarii or­­donantei de urgenta fara mo­di­fi­cari, in forma initiala in care aceasta a fost supusa aprobarii parlamentare. Raportul Comisiei pentru inva­ta­mant, stiinta, tineret si sport din Senat, de respingere, a fost adoptat cu 45 de voturi 'pentru', o ab­tinere si 38 de voturi 'impotriva'. Se­natul este pri­ma Camera sesizata, de­cizia ur­mand a fi luata de Camera De­putatilor.

×
Subiecte în articol: observator