x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorul Duta audiat la PNA

Senatorul Duta audiat la PNA

08 Oct 2004   •   00:00

Senatorul Vasile Duta - urmarit penal pentru trafic de influenta - s-a prezentat ieri pentru audieri la Parchetul National Anticoruptie, la o zi dupa ce fusese dat in consemn la frontiera, iar pe numele sau a fost emis un mandat de aducere.

OANA STANCU

Senatorul Vasile Duta, demisionat din PSD, a refuzat ieri-dimineata sa se prezinte la Parchet pana in ora 9:30 cand expira termenul dat de PNA. El s-a inchis in biroul sau din Senat anuntand ca face greva foamei in semn de protest fata de anchetarea unui parlamentar de catre PNA, lucru care nu ar fi in competenta procurorilor anticoruptie. Punctul sau de vedere era sustinut si de o parte dintre senatorii aflati in acel moment la sedinta de plen, care declarau ziaristilor ca darea lui Duta in consemn la frontiera este un abuz.

VACAROIU INTERVINE. Protestul lui Duta a fost "interceptat" insa de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care l-a chemat in biroul sau si i-a comunicat pe de o parte ca nu accepta sa se faca greva foamei in institutia pe care o conduce, pe de alta parte ca si un senator trebuie sa se supuna legii si ca trebuie sa se duca la PNA. "Cred ca l-am convins. I-am dat eu o masina care sa-l duca", a declarat Vacaroiu. Cat despre abuzul invocat, presedintele Senatului a aratat ca imunitatea parlamentara e limitata doar la declaratii politice, iar Senatul se poate pronunta intr-un asemenea caz doar cand primeste un mandat de arestare.

MANDAT DE ADUCERE. Duta s-a dus la PNA dupa ce procurorii semnasera deja mandat de aducere. Aplicarea acestuia nu a mai fost necesara intrucat avocatul lui Duta l-a convins pe senator ca este mai bine sa dea curs citatiei. Acuze. Senatorul Duta nu este pentru prima data la PNA. El a mai fost audiat de procurorii PNA in 27 aprilie. In 5 aprilie, procurorii PNA au declansat urmarirea penala impotriva senatorului Vasile Duta si a avocatei Vania Zabau. Cei doi sunt acuzati ca, in aprilie 2002, ar fi pretins 10.000 de dolari de la administratorul unei societati comerciale din Dambovita (care era cercetat pentru evaziune fiscala). Duta si Zabau l-ar fi asigurat pe administrator ca ar avea influenta pe langa anchetatorul damboviteanului si pe langa prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dambovita. Avocata si senatorul mai sunt acuzati si ca ar fi pretins 5.000 de dolari de la rudele unei persoane arestate pentru inselaciune, promitand ca il vor elibera prin interventiile pe care le vor face pe langa politiile judetene Prahova si Dambovita, precum si pe linga instantele care urmau sa solutioneze dosarul arestatului.

×
Subiecte în articol: observator duta