x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sentinţa în cazul Năstase, comentată de presa internaţională: Primul caz concret de condamnare pentru un premier român, de la căderea comunismului

Sentinţa în cazul Năstase, comentată de presa internaţională: Primul caz concret de condamnare pentru un premier român, de la căderea comunismului

31 Ian 2012   •   06:39
Sentinţa în cazul Năstase, comentată de presa internaţională: Primul caz concret de condamnare pentru un premier român, de la căderea comunismului

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat luni la doi ani de inchisoare cu executare, intr-un proces de coruptie care a durat peste 1000 de zile si in care au fost audiati 900 de martori, anunta CNN.

Potrivit ziaristilor americani, acesta este primul caz concret de condamnare pentru un premier roman, de la caderea comunismului. CNN mai noteaza ca "Trofeul calitatii" nu este primul caz de coruptie in care a fost implicat Adrian Nastase si mai aminteste celebrul dosar "Matusa Tamara" in care justitia a decis neinceperea urmarii penale.

CNN a mai punctat ca sentinta in cazul Trofeul Calitatii a venit dupa doua saptamani de proteste neintrerupte ale romanilor care cer demisia guvernului, a presedintelui si organizarea de alegeri anticipate.

Si postul Euronews informeaza despre sentinta in cazul fostului premier roman. Insa, spre deosebire de alte relatari din presa straina, jurnalistii francezi doar puncteaza stirea. "Sef al Executivului intre 2000 si 2004, Adrian Nastase este acuzat ca a deturnat 1,7 milioane de euro pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD", anunta Euronews.

Cotidianul "Huffington Post" scrie la randul sau despre condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii". Jurnalistii americani au punctat si faptul ca alte patru persoane implicate in dosar au primit pedepse de sase ani de inchisoare.

Huffington Post a publicat si declaratia presedintelui Consiliului National al PSD. Conform lui Nastase, acesta a fost un proces politic la cale de presedintele Traian Basescu care a vrut sa se razbune pe contracandidatul sau din 2004, invins atunci in urma ceea ce social-democratii au numit acum opt ani o frauda de proportii.

"Mii de romani care, in ultimele doua saptamani, au demonstrat impotriva Guvernului spun ca s-au saturat de coruptie si de nivelul de trai scazut datorat masurilor de austeritate", mai scriu jurnalistii americani.

×