x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Separarea UMF Târgu-Mureş şi "scenariile imigrării". Ungaria se confruntă cu o gravă criză demografică

Separarea UMF Târgu-Mureş şi "scenariile imigrării". Ungaria se confruntă cu o gravă criză demografică

de Dorin Suciu    |    14 Mar 2012   •   21:00
Separarea UMF Târgu-Mureş şi "scenariile imigrării". Ungaria se confruntă cu o gravă criză demografică

Infiintarea in Romania de universitati si facultati exclusiv in limba ma­ghia­ra, gen "Sapientia" sau o facultatea de medicina separata in cadrul UMF Targu-Mures, este destinata sa asi­gure cadre superior calificate pentru Ungaria, confruntata cu o criza demografica fara solutie. Un studiu demografic elaborat sub auspiciile Academiei Ungare in urma cu mai bine de un deceniu arata explicit acest lucru. Pentru Romania, plecarea in Ungaria a mii de tineri maghiari care studiaza pe banii contribuabililor din Romania constituie o mare pierdere, nu numai din punct de vedere economic si demografic, ci si din punct de vedere profesional, social si cultu­ral. Inseamna o saracire a Romaniei din toate aceste puncte de vedere.

Incurajarea implicita a emigrarii tinerilor contravine flagrant si de­claratiilor solemne ale UDMR, care sustine ipocrit ca "maghiarii din Transilvania trebuie sa se realizeze pe pamantul stramosilor lor".
Articolul de mai jos a fost scris in aprilie 2000, dar este mai actual ca oricand.

Scaderea demografica contracarata pe seama tarilor vecine
Conform datelor publicate de Institutul Central de Statistica (ICS) de la Budapesta, la 1 ianuarie 2000, Ungaria numara 10.044.000 locui­tori. In ultima perioada, arata statisticile, evolutia demografica a fost net negativa, populatia Ungariei scazand in 1999 cu 48.000 persoane, o cifra mai mare cu cateva mii decat in anii precedenti. In mod aproape sigur, o data cu trecerea in noul mileniu, po­pulatia Ungariei va cobori sub "pra­gul psihologic" de 10 milioane.

Niciodata, in acest secol, se arata in raportul ICS, nu s-au nascut atat de putini copii ca in anul 1999 – 95.000 – si nu au fost atatea decese – 143.000 – cu exceptia anilor de razboi. Rata anuala a descresterii populatiei, atrage atentia raportul, este primejdios de ridicata: 10,2 la suta.

Sub titlul surprinzator de "Scenariile imigrarii", cotidianul Magyar Nemzet prezinta concluziile unui alt studiu, de mai multe sute de pagini, elaborat, la cererea primului mi­nistru Viktor Orban, de Institutul de De­mo­grafie. Previziunile sunt deprimante: daca evolutia demografica isi pastreaza ritmul, in anul 2050, po­pu­latia Ungariei va scadea sub opt milioane de locuitori.

In mod evident, efectele se pot lesne prelimina. Dincolo de "im­ba­tra­nirea demografica" pe termen scurt si mediu, pe termen lung se pot mani­festa consecinte primejdioase pe plan eco­nomic, mergand pana la crize gra­ve, care sa duca la colapsul Ungariei. Solutia oferita de colectivul de cer­ce­ta­tori condus de academicianul Laszlo Cseh-Szombathy este fara echivoc: este nevoie anual de o imigrare masiva si sustinuta a mai multor sute de mii de "persoane (...) capabile sa se integreze cultural si dispuse sa munceasca, pentru ca peste 50 de ani Ungaria sa se mentina la un nivelul al populatiei care sa evite implozia demografica si implicit economica si sociala a tarii".

De unde ar urma sa imigreze cei care vor trebui sa tina Ungaria pe linia de plutire, nu este prea greu de ghicit. In urma cu cativa ani, a circulat o teorie care sustinea ca solutia contracararii fenomenului involutiei demografice va putea consta in incurajarea tinerilor maghiari din tarile vecine sa emigreze in Ungaria pe considerentul ca ei se pot integra cu usurinta in societatea ungara avand atuul limbii si culturii comune.

Va fi interesant de vazut cum vor reactiona la concluziile studiului Academiei ungare liderii UDMR, care in mai multe randuri au sustinut ca: "minoritatea maghiara (din Transilvania) trebuie sa dainuiasca si sa se realizeze pe pamantul natal".

Guvernul lui Viktor Orban s-a manifestat retinut dar, ulterior, mi­nistrul de Externe, Janos Martonyi, a infirmat practic aceasta pozitie afirmand ca daca maghiarii de peste granite doresc sa se stabileasca in Ungaria, nimeni nu se poate opune acestei optiuni.

Statisticile arata ca anual circa 3.500-4.000 de cetateni romani de origine maghiara se stabilesc in tara vecina si cer acordarea cetateniei ungare.

Ramane de vazut in ce masura infiintarea in Romania a unei retele de universitati maghiare – pentru care guvernul Orban a decis acordarea anuala a doua miliarde de forinti din bugetul Ungariei – va contribui la dainuirea in Transilvania "pe pamantul stramosilor lor" a tine­rilor maghiari sau, dimpotriva, va contribui la emigrarea lor in Ungaria. In acest ultim caz, este evident ca cea care va pierde, din toate punctele de vedere, va fi Romania.
4 aprilie 2000

P.S. In iulie 2004, Bela Marko a acorda de la Bucuresti o declaratie agentiei ungare de presa MTI. Informatia a fost preluata de Rompres si o redau ca atare:

Bucuresti, 17 iulie 2004 /Rompres/ – Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania /UDMR/, a apreciat marti ca procesul de scadere a numarului maghia­rilor din Bazinul Carpatic este cea mai importanta problema la ora actuala. (…) In plus, a anticipat el, este clar care va fi rezultatul daca Ungaria, avand nevoie de forta de munca din exterior, trebuie sa aleaga intre ma­ghiarii de dincolo de granite, care cunosc limba, traditiile, cultura ma­ghia­ra, si mana de lucru provenita din colturile indepartate ale lumii.

Deci, cum ramane cu demersurile constante (unii zic santajul) UDMR pentru infiintarea de universitati si facultati exclusiv in limba maghiara, destinate sa asigure – pe banii statului roman – cadre superior calificate pentru Ungaria si mult clamatul, de acelasi UDMR, slogan: "Maghiarii ardeleni trebuie sa se realizeze pe pamantul natal"? Ca pe romani grofii UDMR ii dispretuiesc si mint, pu­tem intelege; dar pe propriii co­na­tionali?

×