x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Serviciile religioase pot fi şi gratuite

Serviciile religioase pot fi şi gratuite

de Carmen Anghel    |    18 Ian 2011   •   20:05

Un cotidian bucureştean a publicat o informaţie (care îl cita pe preotul Mihai Hau, de la Biserica "Sfântul Ilie" din Rahova) din care reiese că Patriarhia Română a transmis preoţilor că trebuie să perceapă anumite taxe pentru  slujbele religioase: nunţi, botezuri. "1.000 de lei nunta, 500 de lei botezul", iar aceşti bani vor fi folosiţi la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului se spune în articol.

Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române,  aceste tarife nu există. "Conform Art. 55, lit. G din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi Legii Cultelor nr. 489/2006, art. 10, alin. 2, contribuţiile benevole ale credincioşilor la unele servicii religioase (botezuri, cununii şi înmormântări) se stabilesc de către Adunarea parohială a fiecărei parohii la propunerea Consiliului parohial, ţinând cont de mediul rural sau urban în care se află parohia şi de situaţia economică a credincioşilor (pensionari, şomeri, salariaţi sau oameni cu posibilităţi financiare mai mari). Contribuţiile benevole sunt folosite pentru completarea salariilor personalului deservent, întreţinerea lăcaşurilor de cult, plata utilităţilor şi nu sunt nicidecum considerate donaţii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului."

Din această informare reiese că dacă există enoriaşi care nu îşi permit să achite aceste servicii ele pot fi şi gratuite, indiferent dacă este nuntă, botez sau înmormântare.

Pentru a se evita confuzii şi informări eronate, precizează comunicatul Patriarhiei Române, la următoarea şedinţă a Sfântului Sinod din zilele de 16-17 februarie 2011, "Cancelaria Sfântului Sinod va propune spre aprobare procedura de colectă naţională a donaţiilor pentru noua Catedrală Patriarhală la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române. Astfel, între alte principii care vor fi propuse pentru asigurarea transparenţei procedurii de colectare a donaţiilor şi evitarea confuziilor cu donaţiile în alte scopuri făcute la fiecare parohie, Cancelaria Sfântului Sinod va propune un chitanţier special unic de înregistrare a donaţiilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului".

×