x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SF PE BUNE! - Robotul si aspiratorul, cetateni plini

SF PE BUNE! - Robotul si aspiratorul, cetateni plini

de Delia Zahareanu    |    21 Dec 2006   •   00:00

NU aruncatului tastaturilor pe geam, in momente de furie! NU maltratarii robotilor caini sau pisici. DA pentru dreptul de vot al aspiratoarelor constiente!

NU aruncatului tastaturilor pe geam, in momente de furie! NU maltratarii robotilor caini sau pisici. DA pentru dreptul de vot al aspiratoarelor constiente! In viitorul apropiat, lumea inteligentei artificiale isi intra in drepturi, dupa cum detaliaza Financial Times concluziile raportului unei comisii guvernamentale britanice. Acestea prevad ca, in viitorul apropiat, inteligenta artificiala, indiferent de forma, functiune si design, va trebui sa aiba drepturi ca oamenii. "In 50 de ani de acum inainte, ne-am putea trezi stand langa urmatoarea generatie de aspiratoare, in cabinele de vot", se arata in articol. Mai mult, cand inteligenta artificiala va ajunge la nivele avansate de expresie, robotii umanoizi care vor avea constiinta vor trebui sa beneficieze si ei de aceleasi drepturi pe care oamenii le au, mai concluzioneaza raportul.

"Este oare acceptabil sa lovesti un caine robot, desi nu ai voie sa dai nici macar intr-unul normal?", se intreaba Henrik Christensen, director al Centrului de Robotica si Masini Inteligente de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA. Pentru robotii care vor avea constiinta, drepturile vin la pachet si cu obligatiile pe care orice om le are: votul, plata impozitelor si a taxelor, serviciul militar obligatorii.

×
Subiecte în articol: verde!