x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sfantul Ilie, azi

Sfantul Ilie, azi

de Daniela Cârlea Şontică    |    16 Iul 2005   •   00:00
Sfantul Ilie, azi

Parintele Vasile Gordon, parohul Bisericii Sfantul Ilie-Gorgani si profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, ne vorbeste despre felul in care marele proroc Ilie Tesviteanul ar reactiona in zilele noastre fata de pacatele necredintei.

Sfantul Proroc Ilie a trait cu aproape 850 de ani inainte de Hristos si era un om plin de ravna pentru implinirea poruncilor lui Dumnezeu. In Samaria, unde traia el, era rege Ahab, care isi luase de sotie pe Izabela, fata regelui Sidonului. Femeia adusese cu ea si inchinarea la idolul Baal, iar, pentru frumusetea ei, regele a devenit si el idolatru, obligand tot poporul sa faca aceasta. In plus, a omorat preotii adevaratului Dumnezeu si au pus in loc 450 de preoti idolesti.

PEDEAPSA. Ilie s-a aprins de indignare si de durere fata de sufletele oamenilor care piereau in ratacirea inchinarii la idoli si in arderea ca jertfa a copiilor lor lui Baal, un lucru atat de urat lui Yahve. Prorocul Ilie l-a certat pentru idolatrie pe Ahab, spunandu-i ca se va inchide cerul si nu va ploua pana cand regele si poporul nu se vor intoarce din pacat. Dar Ahab nu l-a ascultat. Si astfel nu a plouat trei ani si sase luni, dupa cum se rugase sfantul lui Dumnezeu. Apoi, in muntele Carmel s-a petrecut minunea pe care Domnul a facut-o la rugaciunea lui Ilie. Astfel, rugandu-se preotii mincinosi catre Baal, focul jertfelnicului lor nu s-a aprins, dar, cand Sfantul Ilie s-a rugat lui Dumnezeu, s-a aprins focul, cu toate ca lemnele fusesera udate de trei ori. Atunci, poporul a laudat pe Dumnezeu si a omorat pe falsii preoti.

CONTEMPORAN CU NOI. "Ce ar face Ilie astazi, in mijlocul idolatriilor secolului al XXI-lea, al puzderiilor de secte, al «taumaturgilor» rasariti din noaptea comunismului ateu, al tuturor pretinsilor «guru», al abaterii quasi-generale de la normele moralei crestine? Ar striga raspicat: «Pana cand veti schiopata, o, romanilor? Ziceti ca sunteti urmasii lui Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Sfant, Constantin Brancoveanu-Mucenicul, Mihai I cel Devotat? Daca da, va intreb: ce credinta au avut? Nu cea ortodoxa? Si atunci, de ce alergati dupa credinte straine de neam si dupa dumnezei straini?...» Ce ar face predicatorilor de tot felul, in fapt, preoti mincinosi? Le-ar demasca fanatismul, ignoranta si impostura, cu temeiuri biblice si patristice, in asa fel incat poporul drept-credincios, luminat, sa nu le mai cada victima", spune parintele Vasile Gordon.

UZURPATORII. Prorocul Vechiului Testamnent l-a certat pe Ahab, care rapise via lui Nabot, astfel: "L-ai ucis pe Nabot, si i-ai rapit via? In locul unde au lins cainii sangele lui Nabot vor linge si sangele tau!", ceea ce s-a si intamplat. Iata ce crede parintele Gordon ca ar spune azi Sfantul Ilie: "Cum ar vorbi azi Sfantul Ilie tuturor uzurpatorilor de proprietati, nomenclaturistilor care nu mai vor sa paraseasca proprietatile rapite de Ahabii comunisti cu Izabelele lor? Cam asa, credem: «Nu va este frica de mania Domnului? Credeti ca veti sfarsi cu bine, uzurpatorilor? Pana si Bisericii Ortodoxe, Biserica Neamului, i-ati rapit proprietati pe care nu vreti sa le mai cedati! Un singur exemplu va dau: Asezamintele Sfantul Pantelimon, altadata manastire sfanta, pe care ati transformat-o in carciuma! Grabiti-va politicienilor sa votati o lege dreapta a proprietatii si s-o respectati, pana nu veti avea soarta lui Ahab!»"

BISERICA UNDE SE RUGAU LEGIONARII
ATESTARE. Nicolae Iorga scrie ca numele bisericii vine de la Spatarul Gorgan, primul ctitor al vechiului lacas
Cea mai veche mentiune asupra bisericii Sfantul Ilie-Gorgani pare a fi cea pe care o gasim in hrisovul lui Matei Basarab din 6 august 1639, hrisov prin care domnitorul "intareste lui Basarab Capitanul din Poiana, judetul Gorj, o gradina cu vie, aici, in orasul domniei mele, in Bucuresti, mahalaoa caliceasca la Gorgani". In timpul lui Serban Cantacuzino (1678-1688) a fost inchinata ca metoh manastirii sale de la Cotroceni, asa cum reiese si dintr-un document din 15 august 1793. Biserica exista si in timpul lui Constantin Brancoveanu, in jurul anului 1694, cand primeste de la acesta, ca danie, un clopot. Conform Pisaniei de la intrare, actuala biserica, cu hramul Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul, a fost zidita din temelii, in timpul lui Ioan Caragea Voievod.

Interiorul, cu picturi foarte frumoase, a fost terminat in 1819, in timpul domniei lui Alexandru Nicolae Sutu Voievod. Biserica a fost reparata in 1862. In 1901 au urmat alte asemenea lucrari, iar in 1935 i s-a adaugat turla principala, la initiativa membrilor Miscarii Legionare care, in perioada interbelica, se adunau aici la slujbe in mod regulat. Legionarii veneau aici, deoarece in apropiere, pe strada Gutenberg, era casa generalului Zizi Cantacuzino, sediul central al Miscarii.

Pentru aceste lucruri, lacasul a fost denumit si biserica legionarilor. Catapeteasma are icoane pictate la Muntele Athos, cele 10 icoane imparatesti fiind de o valoare artistica deosebita. In biserica se afla si o icoana a Sfantului Proroc Ilie, din secolul al XVII-lea, premiata la Expozitia de Arta bizantina si romaneasca de la Berna (Elvetia), in anii 1938-1939.

OM AL RUGACIUNII


"Sfantul Ilie nu este doar un personaj aspru, justitiar intransigent, gata sa taie si sa arda cu foc pe cei nelegiuiti. Este si un om delicat, al rugaciunii smerite, al ravnei exemplare, dupa cum insusi marturiseste: «Cu ravna am ravnit pentru Domnul Savaot!» Precum atunci, si acum se roaga pentru cei ce-l cinstesc in sfintele biserici, caci el este acum un ales mijlocitor pentru toti care ingenuncheaza cu evlavie inaintea icoanei lui"
Pr. Vasile Gordon parohul Bisericii Sfantul Ilie-Gorgani
×
Subiecte în articol: sfăntul biserica credinta ilie sfantul ilie