x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sfârşitul lumii în Poiana Braşov, Planeta Postăvaru se scufundă!

Sfârşitul lumii în Poiana Braşov, Planeta Postăvaru se scufundă!

de Sorin Anghel    |    02 Ian 2013   •   13:55
Sfârşitul lumii în Poiana Braşov, Planeta Postăvaru se scufundă!

Până la sfârşitul săptămânii este imposibil de găsit un loc de cazare la munte.
A trecut Crăciunul, a trecut şi Anul Nou, dar staţiunile montane de la noi din ţară sunt în continuare foarte aglomerate. Dacă în prima parte a vacanţei prilejuită de Sărbătorile de Iarnă, multă lume s-a plâns de numărul scăzut de turişti care au mers la munte, lucrurile s-au schimbat radical cu câteva zile înaintea Revelionului. Asta în condiţiile în care nu a mai nins de câteva săptămâni, iar pe multe pârtii au început să fie tot mai multe porţiuni cu gheaţă sau pete de noroi.

TOTUL E PLIN
La Straja - Lupeni, staţiune vizibil afectată de faptul că transportul pe cablu este gratuit la Voineasa, nu mai există nici un loc de cazare liber. Ziua de ieri a fost una cât se poate de aglomerată. Vorbim atât de pârtiile de schi, cât şi de drumul ce face legătura între cabanele de pe munte şi municipiul Lupeni. “În primele două zile ale anului, toate teleschiurile au funcţionat la capacitate maximă. Chiar şi aşa, s-au format cozi la care turiştii au stat câte 15 minute. În fiecare noapte se face zăpadă artificială atât de pârtia care coboară până în Lupeni, cât şi pe pârtiile de sus, care sunt mult mai accesibile. A fost foarte multă lume de Revelion, dar ne aşteptăm la un val şi mai mare de turişti până la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat Valentin Hudă, administratorul pârtiei Platoul Soarelui. Acesta a precizat că începând din această iarnă este nevoie doar de un singur skipass pentru teleschiurile din staţiune.

TOT MAI GREU
Pe Valea Prahovei, aglomeraţia este mai mare pe DN 1 decât pe pârtiile de schi. În Predeal, se schiază foarte bine până la prânz, după care aglomeraţia devine cuvântul de ordine, iar zonele cu gheaţă devin din ce în ce mai greu de evitat. În schimb, la Azuga, deşi pârtiile Cazacu şi Sorica se prezintă în condiţii bune, ieri nu au fost foarte mulţi schiori. “Au plecat foarte devreme cei care au făcut Revelionul aici. S-au temut de aglomeraţia de pe drum. Au început să vină ceilalţI turişti, care au stat acasă de Anul Nou şI care vin acum să schieze, profitând de ultimele zile libere. Oricum, se simte că nu mai sunt bani pe piaţă, oamenii cheltuie mai puţin”, susţine Vasile Richea, administratorul telegondolei din Azuga. În schimb, la Sinaia şi la Buşteni a fost destul de multă lume, lucru care nu s-a petrecut însă şi în Poiana Braşov. “Pe 1 ianuarie au fost foarte mulţi pantofari şi neaşteptat de puţini schiori. Din păcate, asta e realitatea! Pe 2 ianuarie nu a fost foarte multă lume la schi din cauza faptului că cei care au făcut Revelionul aici au plecat spre casă. Nu ştim ce va urma, dar e clar că nu vom avea încasări foarte ridicate. Locurile de cazare din staţiune au fost ocupate aproape în totalitate, dar cei care au venit acum în Poiana Braşov nu au schiat. În schimb, m-am uitat la imaginile transmise de camerele web şi am descoperit că la Rânca sau la Straja este extraordinar de multă lume. În rest, mişcarea este destul de slabă. Nu mai are lumea bani, iar cei care vin la schi sunt oameni cu experienţă, care îşi cumpără o cartelă valabilă 4 ore, dau câteva ture şi pleacă imediat acasă, fără să lase bani pe la restaurante şi hoteluri”, este concluzia îngrijorătoare trasă de către Ioan Rufa, directorul Ana Teleferic. Din păcate, starea pârtiilor din Masivul Postăvaru îi nemulţumeşte foarte tare pe schiorii cu experienţă. Aceştia s-au plâns de faptul că sunt foarte multe porţiuni cu gheaţă şi au anunţat că se vor întoarce în Poiana Braşov abia luna viitoare, când numărul pantofarilor va fi infinit mai mic, iar zăpada mult mai bună. Din păcate pentru ei, în luna februarie, în Masivul Postăvaru vor avea loc cursele de schi alpin contând pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European, motiv pentru care multe pârtii vor fi închise. Pantofari foarte mulţi au mers în primele zile ale lui 2013 inclusiv la Voineasa. Coada la telegondola ce permite accesul pe munte a fost foarte mare, deşi instalaţia de transport pe cablu a funcţionat la capacitate maximă. În fiecare noapte, tunurile şi lăncile au produs zăpadă artificială, astfel încât schiorii care au continuat să profite de transportul pe cablu gratuit să fie tot mai mulţumiţi de pârtiile din judetul Vâlcea.

PROMOţIE LA VATRA DORNEI
Schiul nu este sport deloc ieftin, chiar dacă mulţi dintre cei care îl practică nu vor să recunoască acest lucru. Cine caută soluţii accesibile pentru o vacanţă la munte poate merge la Vatra Dornei, acolo unde un sejur la Complex Bradul – Călimani ce cuprinde 7 nopţi de cazare, demipensiune, acces gratuit la piscină şi 5 urcări cu teleschiul de pe pârtia Parc, costă 800 de lei de persoană. Se poate schia la fel de bine şi pe pârtia Veveriţa, acolo unde, în fiecare seară, funcţionează instalaţia de nocturnă. Şcoala de Schi Euroski, una dintre cele mai bune din ţară, oferă lecţii individuale de schi la preţul de 70 de lei de persoană. Nu doar sporturile de iarnă sau centrele SPA din staţiune reprezintă atracţiile din Depresiunea Dornelor. Vatra Dornei oferă peisaje unice şi poate fi punct de plecare în excursii către mânăstirile din Moldova. “Este destul de multă lume în staţiune şi va continua să fie aşa încă vreo două săptămâni de acum înainte. În week-end aşteptăm foarte mulţi turişti din Republica Moldova, care vin la Vatra Dornei pentru a petrece Crăciunul şi Anul Nou pe rit vechi”, a spus Petre Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei.

BANATUL ŞI-A REVENIT
Văliug şi Semenic au trecut peste criza din perioada Crăciunului şi se bucură acum de un număr însemnat de turişti. Asta în condiţiile în care pe Muntele Semenic nu este foarte multă zăpadă, iar greul este dus de pârtia de la Văliug, aflată pe malul lacului de acumulare, unde se schiază datorită faptului că există instalaţie de zăpadă artificială. “Este lume foarte multă la schi. Telescaunul e plin, oamenii sunt mulţumiţi de starea pârtiilor, dar sunt şi foarte mulţi pantofari care au urcat la munte ca să facă un grătar pe marginea drumului şi ca să bea vin dintr-un bidon de cinci litri”, a declarat Nelu Popa, cel care a reinventat turismul pe Muntele Semenic. La fel de mulţumiţi sunt şi cei care administrează pârtiile din Cavnic sau de la Arieşeni, unde numărul turiştilor a fost la fel de mare precum în sezoanele precedente.

VIN NINSORILE

Joi, în zona montană, cerul va avea înnorãri temporare şi va ninge în Carpaţii Orientali, iar mai ales seara şi noaptea în Carpaţii Occidentali şi pe arii restrânse în Carpaţii Meridionali. Vântul va avea unele intensificãri mai ales pe creste. Variaţiile temperaturii aerului vor fi nesemnificative.
Vineri, cerul va fi mai mult noros şi local vor cãdea precipitaţii predominant sub formã de ninsoare. Vântul va sufla tare. Valorile de temperaturã vor fi în creştere uşoarã.
Sâmbătă, cerul va fi temporar noros şi se vor semnala precipitaţii predominant sub formã de ninsoare local în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii Orientali şi pe arii mai restrânse în restul zonei montane. Vântul va avea intensificãri îndeosebi pe creste. Temperatura aerului va fi în scãdere uşoarã, mai ales la valorile nocturne.

×
Subiecte în articol: schi partii schi