x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sfârşitul lumii vine lent şi sigur. Care sunt cele 5 riscuri majore analizate de OCDE

Sfârşitul lumii vine lent şi sigur. Care sunt cele 5 riscuri majore analizate de OCDE

de Sînziana Stancu    |    27 Iun 2011   •   21:00
Sfârşitul lumii vine lent şi sigur. Care sunt cele 5 riscuri majore analizate de OCDE

Un raport al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) intitulat “Viitoarele socuri Mondiale' arata ca economia mondiala va avea parte “mai des' decat pana acum de socuri majore, ce vor avea “consecinte mai grave' pentru economie si societate.

Raportul citat de AFP ia in calcul cinci potentiale riscuri foarte mari in viitorul apropiat, cum ar fi, de pilda, “o pandemie, un atac cibernetic ce vizeaza o infrastructura critica, o criza financiara, un conflict socio-economic si o furtuna geomagnetica'.

“Repetarea problemelor de slabire a economiei provocate de evenimente cum ar fi o criza financiara sau de izbucnirea unei pandemii se vor accentua din cauza suprapunerilor partiale in crestere din economia mondiala', se arata in raportul OCDE. Cat priveste “amenintarea crescanda cu o pandemie', aceasta a fost deja materializata in anul 2002, de epidemia de pneumonie atipica SARS, 'izbucnita in Hong Kong si raspandita rapid in intreaga lume'. Din noiembrie 2002, cand s-a declansat si pana in iulie 2003, pandemia respiratorie a ucis aproximativ 1.000 de persoane, majoritatea din tari asiatice si din Canada, dar si din cateva tari europene, intre care Franta si Elvetia, iar numarul persoanelor contaminate in intreaga lume a fost, potrivit statisticilor oficiale, de 8.422. Virusul s-a raspandit cu rapiditate, fiind “ajutat' in principal de calatoriile cu avionul si de turism. “Numarul crescut de megalopolisuri foarte populate, in special in Asia, exacerbeaza acest risc, mai ales la Dhaka, Manilla si New Delhi care sunt mari placi turnante pentru calatoriile de afaceri si turism, dar si pentru migratii', se mai arata in raport.

Deocamdata, raportul nu a detaliat si “socul' unor eventuale furtuni magnetice de proportii, dar aduce in discutie posibilitatea scumpirii alimentelor, reamintind de incendiile care au distrus o cincime din recolta de cereale din Rusia, in 2010, fapt ce a provocat o crestere a preturilor pe pietele alimentare in toata lumea, iar in final, au declansat conflicte sociale in Orientul Mijlociu.

Asemenea socuri vor necesita o abordari noi, bazate pe buna cooperare si coordonare la nivel international', precum si pe infiintarea unor “sisteme de alerta rapida', este concluzia OCDE.

×