x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şi Ariile Protejate au intrat în criză

Şi Ariile Protejate au intrat în criză

26 Mar 2009   •   00:00

Criza financiară afectează şi Ministerul Mediului. Singura instituţie care va fi reorganizată din cauza problemelor economice este Agenţia Naţională pentru Arii Protejate.



Cerută insistent de Comisia Europenă, structura a fost creată după mari întârzieri, în toamna lui 2008.

Decizia nu a fost încă anunţată oficial, dar surse din Ministerul Mediului ne-au precizat că aceasta va fi luată în şedinţa de guvern, până la începutul lunii aprilie. Hotărârea va viza desfiinţarea instituţiei, redirecţionarea bugetului prevăzut pe anul 2009 către alte instituţii subordonate ministerului şi renunţarea la personalul angajat. Decizia are multe implicaţii şi ar putea atrage amenzi din partea Comisiei Europene şi chiar declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

La momentul negocierilor pentru aderarea ţării noastre la UE, Comisia Europeană a cerut în mod expres reglementarea situaţiei cadrului natural al României. Practic, ariile naturale ale României nu sunt inventariate, nu avem încă un sistem real de administrare al ariilor naturale protejate, puţinele desemnări care s-au făcut până acum s-au realizat la întâmplare, iar pentru administrarea lor nu există alocări bugetare, întrucât aceste zone nu au planuri de management.

Comisia Europeană a cerut înfiinţarea unei instituţii guvernamentale care să se ocupe de acest domeniu şi să le dea europenilor toate informaţiile despre valorosul cadru natural al României: Agenţia Naţională pentru Arii Protejate. Instituţia ar fi trebuit să intre în funcţiune de la 1 ianuarie 2007, prima zi pentru România în UE. Acest lucru nu s-a întâmplat. Guvernul Tăriceanu a amânat aproape doi ani înfiinţarea ANAP, fără a oferi explicaţii. Abia la sfârşitul anului 2008 s-au găsit resurse financiare pentru înfiinţarea Agenţiei.

TREI ANGAJAŢI
În octombrie 2008, printr-o hotărâre de guvern, Călin Popescu Tăriceanu decide într-un final crearea Agenţiei. Cu un buget nesustenabil, puţin peste 10 milioane de euro, ANAP ar fi trebuit ca în acest an să înceapă să inventarieze ariile protejate din România, să facă planuri de management pentru acele terenuri şi să pregătească sau să găsească finanţarea pentru ele.

În primele luni de funcţionare, Agenţia Naţională pentru Arii Protejate a avut un sediu la Braşov şi doar trei angajaţi, fapt care a motivat practic stoparea tuturor proiectelor pentru care instituţia fusese înfiinţată. Acesta este acum motivul pentru care guvernul doreşte închiderea Agenţiei, pentru a reduce cheltuielile bugetare ale Ministerului Mediului.

×
Subiecte în articol: verde!