x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şi artiştii au ieşit în stradă! Dan Helciug s-a speriat de violenţe, iar Doru Stănculescu are o coastă fisurată

Şi artiştii au ieşit în stradă! Dan Helciug s-a speriat de violenţe, iar Doru Stănculescu are o coastă fisurată

de Anca Nicoleanu    |    17 Ian 2012   •   17:39
Şi artiştii au ieşit în stradă! Dan Helciug s-a speriat de violenţe, iar Doru Stănculescu are o coastă fisurată

Putini au fost artistii care au calcat prin Piata Universitatii, pe parcursul celor cinci zile de proteste. Printre ei s-au aflat Dan Helciug, Doru Stanculescu si Mihaela Mihai. Impresiile si urmarile participarii lor la manifestatii, in cele ce urmeaza:

Dan Helciug, fondatorul trupei "Spitalul de Urgenta, a participat duminica seara la protestele din Piata Universitatii, alaturi de cativa vecini si prieteni din Piata Romana. A apucat sa stea doar o jumatate de ora, pentru ca au inceput violentele si s-a grabit sa paraseasca zona. Ar reveni in Piata, doar intr-un mod organizat. "Ne-am nimerit chiar langa Inter, langa grupul care a inceput violentele. Cand au inceput sa dea cu pietre, am plecat. Nu sunt de acord cu violentele, si nici sa vii acolo cu copiii. Am si eu nemultumirile mele si am tot respectul pentru oamenii care se strang acolo, numai ca ma feresc de manipulare si de violente. M-as mai duce acolo, dar intr-un mod organizat, altfel risc sa fiu batut. Tu stii ca acolo s-au impartit pietre? Se apropiau de noi baieti de pana-n 20 de ani, si fara fulare pe fata, care intrebau: "vrei o piatra? vrei o sticla?" Voi merge sa protestez daca voi fi cooptat de un ONG sau o societate civila. Pledez pentru un protest fara violenta, un protest clar, coerent, organizat. Pana acum, studentii mi s-au parut cei mai coerenti. Ar trebui sa militeze si societatile civile sau sa ia o atitudine. Eu deocamdata militez prin ceea ce fac, prin muzica mea, prin textele mele".

Dupa ce a fost saltat de jandarmi din fata Palatului Cotroceni, in prima zi de proteste, Doru Stanculescu n-a mai apucat sa ajunga in Piata Universitatii, din cauza solicitarilor venite din partea televiziunilor care si l-au dorit in platou, in calitate de invitat. "Sigur ca voi merge din nou in Piata Universitatii', ne-a asigurat artistul. Acesta ne-a spus ca nu a mai fost cautat de autoritati, dupa ce a refuzat sa semneze procesul verbal intocmit vineri seara de cei de la sectia 22 de politie pentru tulburarea ordinii publice si ofensa adusa autoritatii. Insa, in urma incidentului, a fost nevoit sa faca o vizita la medic. "Duminica am inceput sa simt o jena, o durere din ce in ce mai mare. Azi (marti) am fost la medic si au descoperit ca am o coasta fisurata... Ar trebui sa stau in pat, dar nu sunt genul. Oricum, imi pare rau ca nu le-am luat coordonatele celor doi tineri care au fost dusi la sectie odata cu mine". Acestia il ajutasera pe artist sa desfasoare bannerul pe care il adusese la protest si pe care scrisese "Basescu, mars!"

Interpreta de muzica usoara Mihaela Mihai a participat, la randu-i, la protest, in spirit de solidaritate cu oamenii din Piata: "M-am simtit solidara cu ei. Voiam sa vad cine sunt acesti oameni care-si striga nemultumirea in strada. Si consider ca e momentul unei noi miscari civice. Cred ca e momentul sa vina oameni noi, eventual politicieni care nu sunt corupti, si oameni competenti. Si mai cred ca este absolut necesar sa cream un nou tip de societate... Se simtea de ceva vreme ca s-a acumulat o presiune sociala importanta. Ce s-a intamplat cu doctorul Arafat a fost scanteia, dar problemele sunt mult mai profunde. Exista o totala si o profunda neincredere in toata clasa politica, nu doar in Basescu si Boc".

×
Subiecte în articol: proteste bucuresti 2012