x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şi procurorii favorizează infractorii?

Şi procurorii favorizează infractorii?

de Gabriela Mladin    |    17 Iul 2012   •   11:38
Şi procurorii favorizează infractorii?

A trimis o adresa intr-un dosar in care anunta faptul ca institutia pe care o reprezinta nu se constituie parte civila intr-un proces de coruptie, desi infractiunile comise au prejudiciat statul cu sume importante. Vi se pare cunoscut acest scenariu? Nu mai departe de acum cateva luni, Directia Nationala Anticoruptie anunta faptul ca fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Constantin Adrian Balaban-Grajdan este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului, dupa ce a facut o asemenea fapta. Insa, exista alte exemple, si mai grave, in care procurorii DNA nu au fost la fel de prompti. De fapt, chiar indiferenti! Diferenta a facut-o, probabil, carnetul de partid. Sa ne amintim!

Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, prin hotarare definitiva condamnarea lui Ionel Mantog, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului si a lui Ion Vulpe, fost director general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, la cate 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul "stramutatilor de lux'. Din sentinta aflam ca fosta Companie a Lignitului, impartita in trei entitati, respectiv Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, nu s-a constituit parte civila. In acest sens, au fost trimise trei adrese in care li s-a explicat procurorilor si apoi, judecatorilor, ca aceste societati ale statului nu au suferit niciun fel de prejudiciu prin tranzactiile facute de cei doi. Dar, in sentinta definitiva magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie ne confirma faptul ca entitatile energetice au fost prejudiciate de cei doi cu suma de aproape 200.000 de euro: "Constata ca partile vatamate Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni nu s-au constituit parti civile in cauza. In baza art.118 lit.e Cod penal, confisca de la inculpatul Mantog Ionel suma de 378.526,5443 RON (3.785.265.443 ROL), iar de la inculpatul Vulpe Ion suma de 454.773,8047 RON (4.547.738.047 ROL), sume dobandite din savarsirea infractiunii'.

Pentru unii muma!

Poate trebuie amintit ca cei care au emis adresele si au incercat sa-i favorizeze pe cei doi erau colegi de partid cu Ionel Mantog, la Partidul Democrat Liberal. Mai mult decat atat, Mantog se afla in Consiliile de Administratie sau AGA la aceste companii, numiri facute de PD-L.

In vremea in care au fost trimise adresele, la conducerea Complexului Energetic Rovinari se afla Gheorghe Davitoiu, la SNLO, Daniel Burlan, iar la Complexul Energetic Turceni, Eugen Tunaru. Toti au fost numiti directori generali de Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei.

Primele acte oficiale in care societatile statului au anuntat ca nu se constituie parti civile au fost emise in 2009. De atunci si pana acum, procurorii DNA nu au deranjat pe niciunul dintre acestia, cat despre cercetarea lor pentru favorizarea infractorului, nici vorba!

Ionel Mantog si Ion Vulpe au fost condamnati definitiv si arestati pentru a ispasi pedeapsa de 5 ani inchisoare in 9 iulie 2012. Infractiunile pentru care au primit inchisoare sunt de abuz in serviciu in forma calificata, fals si uz de fals. Ei au fost pusi sub acuzare dupa ce, profitand de informatii din interiorul companiei la care lucrau, si-azu cumparat cocioabe in zonele ce urmau sa fie stramutate de stat, cerand apoi companiei sa le fie reconstruite vile cu sume exorbitante.

×