x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şi profesorii copiază la examen

Şi profesorii copiază la examen

de Diana Scarlat    |    13 Iul 2011   •   14:53
Şi profesorii copiază la examen

Examenul de titularizare s-a desfasurat azi sub camerele de supraveghere ramase de la absolventii de liceu sau achizitionate special pentru profesori, eliminand din examen 55 de dascali care au incercat sa copieze, fie cu fituici, fie cu ajutorul telefonului mobil sau chiar al Mp3 player-ului. Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat ca in toate salile de examinare au existat camere video. Cei eliminati pentru frauda nu vor mai putea ocupa niciodata un post la catedra.

Numai in Capitala au fost eliminati 20 de candidati, dintre care 12 pentru frauda, iar restul pentru ca nu aveau dosarul complet. In Capitala, din 3.001 de candidati inscrisi au fost prezenti doar 2.308, iar 269 s-au retras. Un profesor din Arad a fost eliminat de la examenul de titularizare pentru ca a fost prins vorbind la telefon. Candidatul viza o catedra de educatie fizica. Tot in Arad, unde au participat 701 de candidati din cei 1.014 inscrisi la concurs, peste 120 de candidati s-au retras din examen dupa o ora. In judetul Timisoara nu s-au prezentat la examen 181 dintre cei 980 de candidati inscrisi pe liste si au fost eliminati cinci candidati la examenul de titularizare, dupa ce au fost prinsi copiind, avand asupra lor telefoane mobile. In Caras-Severin, aproape jumatate dintre candidati au renuntat sa mai predea lucrarile dupa ce au vazut subiectele. Intr-unul dintre centrele de examinare, din 190 de candidati inscrisi, 49 au absentat, iar 40 au renuntat la a-si mai predea lucrarea. Si in Judetul Suceava s-au retras 73 de candidati dupa o ora de la inceperea examenului, iar unul a fost eliminat pentru frauda, avand asupra lui un Mp3 Player, in timpul probei la geografie. Si in judetul Arges au fost eliminati pentru frauda trei candidati care aveau asupra lor telefoane mobile. In judetul Botosani, un candidat a incercat sa copieze folosind fituici, iar altul a fost eliminat pentru folosirea telefonului mobil.

Anul acesta au fost inscrisi 38.064 de candidati, dintre care 4.237 de absolventi din promotia 2011, pentru 4.471 de posturi didactice sau catedre vacante titularizabile si 42.731 netitularizabile. Din diverse motive s-au retras 5.460 si au fost prezenti ieri, la examen, doar 29.291. In Capitala a fost un singur post de profesor de *limba romana, pentru care au concurat 221 de persoane, la matematica au fost 3 locuri, pentru 180 de candidati, iar pentru limba engleza au fost 12 catedre pentru 204 de candidati. Au suferit si cadrele didactice din judetul Salaj, unde nu a fost scos la concurs nici un post de invatator in limba maghiara, pentru care erau 20 de candidati, si nici un post de profesor de geografie, pentru care ar fi fost 32 de candidati. In tot judetul au fost 84 de posturi titularizabile, dintre care cele mai multe la matematica, si 450 de posturi de suplinitori.*

*Rezultatele concursului sustinut azi se vor afisa pe 18 iulie la sediul unitatii de invatamant unde s-a desfasurat concursul.* Contestatiile se depun din momentul afisarii rezultatului, pana pe 19 iulie, ora 17.00, conform programului afisat la sediul centrelor de concurs. *Afisarea rezultatelor finale obtinute de candidati are ca termen data de 21 iulie 2011. *

La Iasi, proba intai la titularizare: scormonitul in geanta

S-a facut deja ora 9.00 si la principalul centru de examinare - Colegiul "Octav Bancila' din Iasi - sosesc cu intaziere ultimii candidati la titularizare. Unul dintre ei va da examen la muzica, altul la engleza, ultimul sosit e absolvent de geografie. Cu totii trebuie sa treaca prin filtrul amenajat in alt corp de cladire decat cel unde se sustine examinarea. Controlati la sange, lasa in sala de triere bagajele. Nu au voie decat cu buletinul si ceva de scris. Trec pe un culoar lung, ies din prima cladire si intra in alta. Paznicii au intins o sfoara si nu dau voie curiosilor sa ajunga in perimetrul de trecere special creat. Am suprins in sala de triere emotia ultimilor care intrau. "Am mari emotii, dar putine sperante. Chiar daca prind un post, va trebui sa-mi completez veniturile cu un al doilea serviciu'. Subiectele au fost grele, dupa cum spune primul care iese de la examinarea data la Educatie Muzicala. "Cel putin in sala mea nu prea scriau. Au fost care au inapoiat lucrarea dupa 20 de minute, dar au trebuit sa ramana pana la sfarsitul primei ore', spune el. S-a stiut ca pana la 10.10 nimeni nu a avut voie sa iasa din sala decat cu semnatura, pe propria raspundere. Il intreb pe unul dintre supraveghetorii din curte ce fac candidatii care au nevoie sa mearga la toaleta - totusi examinarea se putea intinde pe durata a patru ore! "Pe langa supravegherea video sunt cate trei oameni la fiecare sala. Cine are nevoie merge la grupul sanitar doar insotit de una dintre aceste persoane', imi raspunde. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a scos la concurs 1.626 locuri, din care 183 sunt titularizabile: 72 in mediul urban si restul in mediul rural. Din posturile netitularizabile, 671 de posturi sunt scoase la concurs in mediul urban, iar 762 – la tara. La IasI, dintre cei 1.900 de candidati inscrisi, 49 nu si-au validat fisa de inscriere din diferite motive. (Cristinel C. Popa)

Harghita: Profesorii supravegheati video, elevii nu

Examenul profesorilor harghiteni s-a desfasurat sub supraveghere cu camere video, in ciuda faptului ca inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Harghita, Ferencz Salamon Alpár, a spus de mai multe ori ca nu este de acord cu acest mod de supraveghere a concurentilor. La nivel de judet s-au inscris pentru examen 512 aspiranti la un post in sistemul educational, din care s-au prezentat la concurs 462 de candidati. Din motive personale s-au retras din examenul de titularizare un numar de 47 de candidati. La examenul de bacalaureat finalizat recent concurentii harghiteni nu au fost supravegheati cu camere video, inspectorul general declarase atunci ca Inspectoratul nu dispune de banii necesari pentru montarea camerelor dar a mentionat si faptul ca nu este de acord cu acest mod de supraveghere. El se intreba, retoric, ca ce fel de mesaj poarta faptul ca absolventii pornesc pe drum cu gandul ca sunt urmariti cu camere video? (Anna Kovacs)

La Hunedoara, s-a suflat si in iaurt

Peste o mie de candidati s-au inscris la examenul de titularizare pentru cele 95 de locuri disponibile in judetul Hunedoara. Cei mai multi candidati au fost pentru postul de profesor de limba si literatura romana, unde s-au inscris 89 de persoane, dar si pentru cele trei locuri de dascal de engleza, unde au fost 85 de doritori. Batalie mare a fost si la educatori, unde sunt 124 de candidati pe 20 de locuri si la invatatori – 80 de persoane isi discuta patru posturi.

Daca la examenul de Bacalaureat, judetul Hunedoara a detinut un nedorit record pe tara, 128 de candidati fiind eliminati pentru ca au fost prinsi copiind, la titularizare totul a decurs fara incidente. Candidatii au dat examenul in 35 de sali, care au fost toate monitorizate video, si, in plus, in zona a venit si un reprezentant al Ministerului Educatiei, care a verificat salile, dar si alte conditii in care s-a desfasurat concursul. Inspectorul scolar general, Alexandru Lautaru, spune ca i se pare firesc ca examenul sa fie monitorizat video: "Este vorba despre niste oameni care doresc sa predea. Daca ii incurca o camera video, ce se va intampla atunci cand vor fi in fata elevilor?! Cum isi vor stapani emotiile si cum ii vor face pe elevi sa ii urmareasca?! Nu cred ca prezenta camerelor va vicia rezultatele examenului!'. (Monalise Hihn)

×