x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sibienii şi covăsnenii se ceartă pe recordul la preparat bulz!

Sibienii şi covăsnenii se ceartă pe recordul la preparat bulz!

22 Mar 2009   •   00:00
Sibienii şi covăsnenii se ceartă pe recordul la preparat bulz!

În cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Nunţi şi Gastronomie Simba HoReCa de la Sibiu a fost preparat un bulz cu mămăligă şi brânză în lungime de 189 de metri, cu 39 mai lung decât cel de la Turia, din 2008. Cu toate acestea, locuitorii din Turia (Covasna), care au intrat anul trecut în Cartea Recordurilor cu prepararea celui mai mare bulz cu mămăligă şi brânză din lume, consideră că sibienii nu au reuşit să le doboare recordul, deşi ei au gătit sâmbătă un bulz cu 39 de metri mai lung decât al lor.



După ce a auzit de reuşita sibienilor, primarul Daragus Attila a luat foc: Ceea ce au făcut sibienii nu se poate compara cu bulzul de la Turia care a fost realizat după o reţetă proprie, omologată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi a fost preparat în doar trei minute, în prezenţa reprezentanţilor World Records Academy, ai Serviciului de Metrologie şi a unui notar public, care au măsurat şi omologat recordul. Dacă sibienii susţin că au folosit reţeta noastră şi că ne-au depăşit recordul înseamnă că avem de-a face cu un caz de piraterie şi vom face contestaţie la OSIM. Edilul din Turia ete convins că nimeni nu va putea depăşi recordul mondial de la Turia până când nu va aduce un atestat oficial care să certifice acest lucru, notează Agerpres.



La prepararea bulzului din Sibiu au lucrat circa 100 de persoane care au folosit 800 de litri de apă, 250 de kg de brânză, 450 kg mălai, 14 kg de sare şi 30 de litri de ulei, plus un "ingredient special, păstrat secret de bucătari". Purtătorul de cuvânt al evenimentului, Mihai Zugravu, a precizat că bulzul de la Sibiu este mai mare decât cel realizat anul trecut în comuna covăsneană Turia, omologat de World Records Academy. Pentru bulzul de la Turia care a măsurat 150,32 de metri lungime s-au folosit, printre altele, 400 de kilograme de mălai şi 150 de kilograme de brânză de oaie.

Daragus Attila afirma, anul trecut, că a înregistrat acest produs tradiţional la OSIM pe numele său tocmai pentru ca nicio altă persoană să nu îl folosească pentru a obţine celebritate, menţionând că nu are nimic împotriva bucătarilor care vor utiliza reţeta, cu condiţia ca niciunul dintre ei să nu atenteze la recordul mondial de la Turia.

×
Subiecte în articol: observator