Pasiunea pentru conservarea si restaurarea obiectelor din gospodariile traditionale europene a strans de cateva zile la Sibiu o mana de profesori si studenti din patru tari europene.
Coordonati de universitari din Suedia si Romania, participantii la proiect au ca tema realizarea a patru lucrari care sa intre in patrimoniul Complexului National Muzeal ASTRA Sibiu, cel mai mare muzeu de tehnica populara din sud-estul Europei. Inscris in programul de colaborare internationala, dezvoltat in ultimii 10 ani de Departamentul de conservare-restaurare din CNM ASTRA Sibiu cu institutii de specialitate din intreaga lume, proiectul aflat in derulare in spatiul de poveste din Dumbrava Sibiului reprezinta o noua demonstratie a modului in care este abordata istoria in Europa occidentala. CAPELA SI HAMBARUL. Sunt piesele de baza pe care studentii din Romania, Suedia, Italia si Polonia le vor realiza si le vor lasa cadou muzeului dupa cateva saptamani de munca. O capela religioasa si un hambar, ambele apartinand culturii traditionale suedeze. Henrik Larsson, profesor de restaurare-conservare la Universitatea din Gotland - Suedia, spune ca la Sibiu a gasit mediul propice pentru a arata propriilor studenti cum se lucreaza cu lemnul. "Aceste cursuri practice ii ajuta pe studenti sa inteleaga cum sa abordeze o constructie facuta din lemn, insa avand alaturi ingineri, proiectanti, arhitecti, experti in arta traditionala. Altfel nu se poate respecta traditia."
|
"Aceste cursuri practice ii ajuta pe studenti sa inteleaga cum sa abordeze o constructie facuta din lemn, insa avand alaturi ingineri, proiectanti, arhitecti, experti in arta traditionala. Altfel nu se poate respecta traditia"
Henrik Larsson profesor de restaurare-conservare Universitatea din Gotland - Suedia |
Citește pe Antena3.ro