In acest an, la Festivalul Sighisoara Medievala au venit mai multi straini decat la editiile anterioare. Si-au facut aparitia unii bolivieni, dar si japonezi.
FOTOREPORTAJ - Click pe imagine |
|
TRADITIE. Prin costumul sau, "seful de trib" a unit America de Sud cu cea de Nord
|
In acest an, la Festivalul Sighisoara Medievala au venit mai multi straini decat la editiile anterioare. Si-au facut aparitia unii bolivieni, dar si japonezi.
|
|
Atat sus in Cetate, cat si pe strazile Sighisoarei, in cele trei zile de festival, pe langa vorbitorii de engleza si de maghiara (intalniti la tot pasul), s-au "ratacit" si cativa japonezi si bolivieni. Pentru prima oara, in cei 14 ani de existenta a festivalului, a venit o echipa de televi-ziune tocmai din indepartata Japonie. Cei de la NHK s-au acreditat la Sighisoara Medievala pentru a face un documentar despre acest festival romanesc a carui faima, iata, a depasit granitele tarii noastre. Tot o pata de culoare printre strainii veniti aici a dat-o o formatie de bolivieni. Cei de la "Cheyenne Amerindian" au mai venit si la alte editii ale festivalului. Singurul aflat pentru prima oara la Sighisoara este "seful de trib". Echipati cu costume traditionale, cei trei indieni au fost de departe atractia
din Piata Sigma. Insa marea nemultumire a sefului de trib a fost ca lumea s-a aratat mai interesata de semnificatia costumelor si a produselor comercializate de ei, decat de achizitionarea acestora. "Lumea vine, se uita la noi, ne intreaba ce semnifica amuletele, statuetele sau costumele noastre, ce muzica este pe CD-urile noastre⦠dar nu cumpara nimic. Cred ca oamenii nu au bani si sunt preocupati, mai degraba, de cat au de plata la cazare, cat ii costa mancarea si atat", spune, dezamagit, "seful de trib".
|
REPETITIE. Menestrelul Mircea Baniciu a dat trei bis-uri |
PRADA. Atractia serii de vineri a fost prezentarea de moda din Piata Cetatii. Programata pentru ora 21:00, aceasta s-a desfasurat, totusi, ceva mai devreme. Tinutele propuse de cei trei tineri designeri din Cluj (a caror medie de varsta este 21 de ani!) nu au fost 100% medievale, unele dintre ele avand si influente orientale. Cum este si firesc, atractia prezentarii a constituit-o mireasa. Designerii au ales un model clasic de rochie de mireasa, dar cu picturi special facute pentru a rezista la apa. Pe poalele rochiei erau pictati ingerasi cantand la harpa, la trompeta si ... Cupidon. Daca ati pierdut acest moment de "glamour" al Festivalului Medieval, mai aveti o sansa in aceasta seara, de la ora 21:30.
FOLK. Prima seara de folk a inregistrat un succes imens la public. Tatiana Stepa, intr-o forma de zile mari, a incins publicul care, de multe ori, canta atat de tare, incat o acoperea. Si Marius Batu a facut furori. Echipat cu o basca bleu, ca un "Gavroche", el nu a scapat fara bis. Insa Mircea Baniciu a fost rechemat pe scena de trei ori, publicul fiind in delir in timpul recitalului sau.