x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport UE: aproape toate centralele nucleare din Europa au nevoie de siguranţă mai bună în caz de cutremure şi inundaţii

Raport UE: aproape toate centralele nucleare din Europa au nevoie de siguranţă mai bună în caz de cutremure şi inundaţii

de Daniel Ionaşcu    |    02 Oct 2012   •   21:25
Raport UE: aproape toate centralele nucleare din Europa au nevoie de siguranţă mai bună în caz de cutremure şi inundaţii

"Practic toate centralele nucleare din Europa neesită îmbunătăţiri în domeniul siguranţei" în caz de dezastre naturale, arată un draft european al testelor de stres, citat de AFP. Acestea au fost efectuate ca urmare a dezastrului de la Fukushima. Modernizările pentru fiecare reactor sunt estimate între 30 şi 200 de milioane de euro, ceea ce duce la un total de 10-25 miliarde de euro care trebuie investiţi în îmbunătăţirea siguranţei. În România, Nuclearelectrica operează două reactoare nucleare la Cernavodă şi are în plan construirea a încă două.

Raportul nu recomandă închiderea vreunei centrale, însă ştirile nu sunt îmbucurătoare.
"La nivel general situaţia este satisfăcătoare dar nu e loc de complezenta. Trebuie să lucrăm împreună pentru a asigura cele mai înalte standarde de siguranţă pentru fiecare centrală nucleară din Europa", spune în documentul respectiv Guenther Oettinger, comisarul european pentru Energie.
Din cele 134 de reactoare nucleare grupate în 68 de situri, 111 sunt situate în zone cu mai mult de 100.000 de locuitori pe o rază de 30 de kilometri. Pe lângă cele 14 state ale Uniunii Europene care operează reactoare nucleare au mai aderat la teste şi Elveţia, Ucraina şi Croaţia. Testele au simulat siguranţa în caz de inundaţii şi cutremure în cazul în care "condiţiile normale de siguranţă şi răcire" nu funcţionează.

Raportul spune că 10 reactoare nu au instrumente de măsurare a seismicităţii, în timp ce în cazul altor 50 e nevoie de îmbunătăţirea acestora.
În Franţa, un număr de 19 centrale au nevoie de protecţie mai bună la cutremure, dar şi în caz de inundaţii sau prăbuşirea unui avion. De asemenea, cea mai veche centrală atomică franceză, cea de la Fessenheim, cât şi cele de la Cattenom, Chooz şi Tricastin au fost puse pe o listă specială de investigaţii. Echipa de specialişti a mai spus că planurile în caz de accident la Cattenom şi Chooz nu sunt îndeajuns de bune. Pe de altă parte, fiecare dintre centralele franceze au o protecţie potrivită la explozii, astfel că o deflagraţie ca la Fukushima nu s-ar putea produce. Franţa are 58 de centrale nucleare. Preşedintele Francois Hollande declara recent că centrala de la Fessenheim va fi închisă înainte de finele lui 2016.

În Marea Britanie, la staţiile nucleare de la Dungeness şi Hartlepool trebuie construite noi camere de control pentru caz de urgenţă.
În Belgia, FANC - autoritatea naţională de reglementare, a decis în luna august să închidă două dintre cele şapte reactoare active în această ţară, după ce a descoperit literalmente mii de crăpături.
Descoperirea a venit la două luni după ce testele de stres au fost transmise în luna aprilie.

Raportul mai precizează că e nevoie de clarificări la nivel de reglementare şi de cooperare mai strânsă între statele UE pentru îmbunătăţirea răspunsului în caz de urgenţă, scrie Wall Street Journal.

Versiunea oficială a raportului va fi făcută publică joi. Pe baza acestuia, Comisia Europeană va propune o serie de recomandări între 2013 şi 2014. Un raport separat, care vizează protecţia în caz de atacuri teroriste, este în curs de realizare.

×