x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Silviu Ionescu acuză din nou statul Singapore

Silviu Ionescu acuză din nou statul Singapore

27 Iul 2010   •   00:00
Silviu Ionescu acuză  din nou statul Singapore
Sursa foto: /AFP Photo

Ambasadorul Anil Kumar Nayar a luat notiţe la procesul ex-diplomatului.



Interesul crescut al opiniei publice din Singapore pentru procesul fostului însărcinat cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, a adus marţi în neîncăpătoarea sală de judecată a Judecătoriei Sectorului 3 mai mulţi jurnalişti străini şi chiar pe ambasadorul statului Singapore la Bruxelles, Anil Kumar Nayar.

Cererea lui Silviu Ionescu de eliberare provizorie sub control judiciar a fost conexată cu dosarul de fond în care fostul diplomat a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

În dosarul de fond, instanţa a amânat judecarea, pentru că a constatat lipsă de procedură cu părţile vătămate şi a dispus citarea din nou a acestora, inclusiv a moştenitorilor persoanei care a decedat în urma accidentului rutier din data de 15 decembrie 2009 comis la Singapore.  Astfel că discuţiile s-au axat pe tema eliberării din arest a fostului diplomat.

În susţinerea acestei cereri, pe lângă chestiunile de sănătate, a lui şi a soţiei sale, ori cele care ţin de întreţinerea familiei, Silviu Ionescu a continuat să spună că este nevinovat, criticând probele Parchetului ca "false şi nelegale" şi acuzând autorităţile singaporeze de compromiterea lui cu premeditare.
"Autorităţile din Singapore au mai încercat o dată compromiterea mea, tot cu un accident cu fugă de la locul faptei. Timp de o lună am fost deranjat zilnic, până când am aflat de la ambasadorul brazilian data şi ora accidentului. Or, în acel moment eram de fapt în prezenţa altor 80 de ambasadori la o recepţie. Conflictul s-a stins, dar, dacă nu aveam acest alibi puternic, o păţeam de atunci", a susţinut Ionescu în sala de judecată.

Fostul ambasador a mai arătat că în încercarea de denigrare, după accidentul din 15 decembrie 2009, autorităţile din Singapore ar fi difuzat la tv şi pe internet o casetă video în care erau prezentate imagini cu el coborând din maşină cu o sticlă de lichior în mână şi lovind cu piciorul victima accidentului, fapt neadevărat, a precizat inculpatul. "După două zile a fost retrasă, şi Dan Diaconescu, patronul OTV, care făcuse o anchetă jurnalistică la Singapore, m-a întrebat dacă eu sau Guvernul român am plătit ca să fie retrasă caseta. N-am plătit nimic. Şi eu vreau să ajungă caseta în posesia Parchetului. (...) Am solicitat procurorilor români să-l admită ca martor pe Dan Diaconescu şi mi-au refuzat. Am cerut şi alte probe în apărarea mea, mi-au fost respinse", a spus Silviu Ionescu din boxa arestaţilor.


DECIZIE POLITICĂ ŞI INFORMAŢII PERICULOASE?!
El a criticat şi faptul că "după ce dosarul a fost predat autorităţilor române, autorităţile singaporeze - la dispoziţia politică a şefului statului -  au emis acel mandat internaţional de arestare prin Interpol, cu cod roşu". "De ce s-au întâmplat toate aceste ilegalităţi ale autorităţilor din Singapore pe care le-a preluat şi Parchetul instanţei supreme? Onorată instanţă, am să vă spun într-o şedinţă închisă la care pot să aduc şi martori că eu m-am exprimat public cu privire la anumite fapte ale conducerii din Singapore, cu care eu n-am fost de acord, care pun în pericol integritatea lor, dar şi a câtorva state din zonă. Dacă v-aş spune mai multe într-o şedinţă publică aş putea fi acuzat de trădare", a declarat Silviu Ionescu subliniind că-şi va proba nevinovăţia în cursul procesului. Procurorul de şedinţă a cerut judecătorului să nu-l elibereze pe inculpat. Instanţa urmează să se pronunţe.


AMBASADORUL ANIL KUMAR NAYAR: "JUSTIŢIA TREBUIE ÎNDEPLINITĂ!"

La proces, ambasadorul Anil Kumar Nayar a stat tot timpul în picioare, scriind din când în când câte ceva în notes, de parcă ar cunoaşte foarte bine limba română şi ar avea şi auzul foarte fin pentru a înţelege ce anume vorbesc judecătorul, procurorul de şedinţă, avocatul şi inculpatul (într-o sală cu o acustică vai de ea!). După proces, ambasadorul Anil Kumar Nayar a arătat că a fost prezent la procesul din România pentru a se asigura că într-adevăr se face dreptate. "Justiţia trebuie îndeplinită", a spus acesta respingând acuzaţiile inculpatului la adresa statului său.


AVOCATUL SPUNE CĂ PRIMA TENTATIVĂ DE COMPROMITERE A LUI SILVIU IONESCU A AVUT LOC ÎN URMĂ CU TREI ANI
Apărătorul inculpatului, avocatul Nelu Taşcă a precizat pentru Jurnalul Naţional că prima încercare de compromitere a clientului său a avut loc în urmă cu trei ani. "Am depus un proces-verbal al poliţiei din Singapore în care ambasadei i se cereau date cu privire la şoferul maşinii  cu care circula Silviu Ionescu. S-a prezumat că a fost dânsul la volan, când, de fapt, ulterior s-a dovedit că în accidentul respectiv nici măcar n-a fost implicată maşina ambasadei. (...) În Singapore este cam cum era la noi pe timpul răposatului Ceauşescu: şeful statului şi autorităţile fac ce vor. Din spusele clientului meu, este un stat mai mult decât comunist. Drept dovadă, ei au încă pedeapsa cu moartea prin spânzurare pentru faptele de care este acuzat Silviu Ionescu", ne-a declarat avocatul. Sursa citată a precizat că, în cazul în care ar fi eliberat provizoriu sub control judiciar, Silviu Ionescu n-ar pleca din ţară, întrucât singaporezii "nu au ridicat nici acum acel mandat internaţional de arestare".

Reamintim că Silviu Ionescu a fost trimis în judecată la 1 iulie de procurorii Parchetului instanţei supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

Din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat că, la 15 decembrie 2009, în jurul orei 3:10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri "ad interim" al României la Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi respectiv 24 de ani, care traversau regulamentar.

Potrivit rechizitoriului, Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată, Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând maşina într-o zonă industrială a oraşului Singapore, potrivit procurorilor.
Una din cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave care i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.
Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României după ora 2:00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Ministerul Afacerilor Externe s-a constituit parte civilă în procesul lui Silviu Ionescu, cu o sumă pe care a comunicat că o va preciza ulterior.

×
Subiecte în articol: observator silviu ionescu