x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Silviu Predoiu: Fotografia din biroul lui Orban dovedeşte că o grămadă de oameni nu şi-au făcut datoria

Silviu Predoiu: Fotografia din biroul lui Orban dovedeşte că o grămadă de oameni nu şi-au făcut datoria

02 Iun 2020   •   17:00
Silviu Predoiu: Fotografia din biroul lui Orban dovedeşte că o grămadă de oameni nu şi-au făcut datoria

Consultantul Silviu Predoiu afirmă că fotografia cu Ludovic Orban petrecând de ziua lui în biroul de la Guvern dovedeşte că s-a încălcat legislaţia deoarece în biroul de lucru al prim-ministrului României nu au ce căuta aparate de fotografiat sau filmat, fiind o zonă de securitate clasa I.

Silviu Predoiu, fostul şef adjunct al SIE, abordează scandalul fotografiei din biroul premierului Orban din perspectiva securităţii naţionale şi spune că indiferent dacă poza a fost făcută cu un telefon sau cu aparat foto, astfel de device-uri nu aveau ce să caute acolo, conform legislaţiei în vigoare.

Silviu Predoiu spune că biroul premierului intră în categoria zonelor de securitate clasa I, iar imortalizarea agapei prilejuite de ziua lui Ludovic Orban arată că mulţi responsabili nu şi-au făcut datoria.

Fostul şef adjunct al SIE îşi argumentează punctul de vedere cu o serie de prevederi din Hotărârea de Guvern privind aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România.

Redăm integral textul publicat de Silviu Predoiu:
“De vineri, de când a devenit public, se tot vorbeşte despre instantaneul fotografic surprins la din biroul premierului. Dacă tot vrem sa pretindem că suntem surprinşi, că nu ne aşteptam, că noi eram convinşi de faptul că odată cu numirea în înalte funcţii de autoritate publică respectivii norocoşi se lasă de băut, de fumat şi se ţin de promisiuni, vă mai propun o abordare. Care, de aceasta dată, ţine de securitatea naţională. Cel mai probabil fotografia a fost realizată cu un telefon mobil dar şi daca ar fi fost făcută cu un aparat fotografic pe trepied, întrebarea rămâne aceaşi : ce caută aparate de fotografiat, filmat sau înregistrat audio-video într-o zonă de securitate clasa I? Căci asta este biroul de lucru al premierului Romaniei, conform legislaţiei naţionale, iar fotografia dovedeşte că o grămadă de oameni nu şi-au făcut datoria. Pentru cei care nu ştiu la ce mă refer prezint câteva pasaje din legislaţia incidentă. Să ne aşteptăm la alte amenzi?

HOTĂRÂRE nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale art. 6 alin. (1), art. 24 alin. (2), art. 30 şi ale art. 42 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
Se aprobă Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre
....................
Art. 98
Zonele în care sunt manipulate sau stocate informaţii secrete de stat trebuie organizate şi administrate în aşa fel încât să corespundă uneia din următoarele categorii:
a) zonă de securitate clasa I, care presupune că orice persoană aflată în interiorul acesteia are acces la informaţii secrete de stat, de nivel strict secret de importanţă deosebită şi strict secret, şi care necesită:
- perimetru clar determinat şi protejat, în care toate intrările şi ieşirile sunt supravegheate;
- controlul sistemului de intrare, care să permită numai accesul persoanelor verificate corespunzător şi autorizate în mod special;
- indicarea clasei şi a nivelului de secretizare a informaţiilor existente în zonă;
.....................
Art. 105
Este interzis accesul cu aparate de fotografiat, filmat, înregistrat audio-video, de copiat din baze de date informatice sau de comunicare la distanţă, în locurile în care se află informaţii secrete de stat.
.........................
Art. 138
(1) în zonele în care se poartă discuţii confidenţiale şi care sunt asigurate din punct de vedere tehnic, nu se vor instala telefoane, iar dacă instalarea acestora este absolut necesară, trebuie prevăzute cu un dispozitiv de deconectare pasiv”.

(sursa: Mediafax)

×