x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sima, acces la informaţii de la vârful puterii

Sima, acces la informaţii de la vârful puterii

14 Oct 2012   •   18:45
Sima, acces la informaţii de la vârful puterii

Fostul consilier prezidenţial Alexandra Gătej a avut o legătură foarte strânsă de câţiva ani cu Cristian Sima, şi a fost una dintre beneficiarele operaţiunilor speculative făcute de acesta. Prin Gătej, legăturile lui Sima la cel mai înalt nivel au fost asigurate de un suport puternic. Gătej a ocupat funcţia de consilier al preşedintelui Traian Băsescu pentru mediul de afaceri intern şi internaţional în timp ce Sima opera din greu pe piaţa internă şi externă. Sima a avut acces prin clienţii săi la informaţii excepţionale ca valoare pentru evoluţiile pe piaţa de capital. Să nu uităm că în portofoliul său s-au aflat miniştri şi importanţi oameni de afaceri. Când piaţa de capital era în floare, clienţii erau mulţumiţi, iar randamentele la investiţii probabil sporite şi datorită informaţiilor la care ne refeream.

Gâtej şi-a recuperat toţi banii investiţi şi a avut şi un câştig de 50%, fiind una dintre puţinele persoane care nu au înregistrat pierderi. Sima nu a spus şi câţi bani a jucat doamna Gătej. În mod curios, declaraţia ei de avere nu se află pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale şi nu poate fi accesată nici pe portalul ANI, unde ar fi trebuit să fie vizibilă timp de trei ani de la părăsirea funcţiei publice.

Plecarea Alexandrei Gătej de la Cotroceni în urma descoperirii angajamentului ei la Securitate în septembrie 1989 nu i-a împiedicat accesul spre mediile de afaceri de informaţii deosebite. Ea a devenit preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane şi a fost numită copreşeditne, alături de Andreea Paul Vass, la Consiliul Naţional pentru Competitivitate (CoNaCo). Întâmplător, sau nu, cele două doamne îşi aveau legături oficializate sau nu la conducerea Bursei de Valori Bucureşti (Dan Paul, cumnatul Andreei Paul Vass, este vicepreşedintele BVB) şi a celei de la Sibiu.
Explicaţia căderii financiare a afacerii Sima o dă chiar el: pendularea între Hotnews, WBS Holding, "făcut jocuri de culise la Sibex" şi speculaţii pe bursa externă în timp Sima pierdea banii clienţilor. Hotnews şi-a menţinut vigoarea pe piaţă, Sima părând să susţină această instituţie media. În plus, clienţii săi erau frecvent invitaţi şi protejaţi mediatic de portalul de ştiri afiliat Palatului Controceni. Arhiva Hotnews este plină de opiniile şi de sfaturile grupului Gătej – Vass – Sima.

Concluzia arată că afacerea Sima devine tot mai pregnant o afacere politică şi mai puţin una financiară. Derapajul financiar al lui Sima devoalează un grup de interese cu legături strânse în Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria în timpul guvernării PDL. Rolul lui Sima în manipularea informaţiilor printr-o agenţie de presă cvasioficială a Palatului Cotroceni rămâne să fie explicat de calea de finanţare a acesteia.

×
Subiecte în articol: Cristian Sima