x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Simțul olfactiv uman este mult mai rapid decât se credea anterior

Simțul olfactiv uman este mult mai rapid decât se credea anterior

de Redacția Jurnalul    |    14 Oct 2024   •   23:45
Simțul olfactiv uman este mult mai rapid decât se credea anterior
Sursa foto: Hepta

Simțul olfactiv uman poate distinge mirosurile într-o fracțiune de secundă, funcționând la un nivel de sensibilitate care este „egal” cu modul în care creierul nostru percepe culorile, „infirmând credința larg răspândită că olfacția este simțul nostru lent”, arată un nou studiu, citat de CNN.

În plus, oamenii pot discerne între diverse secvențe de mai multe mirosuri, chiar dacă intervalul dintre acestea este de doar 60 de milisecunde, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Human Behaviour.

„Am fost uimiți să observăm că participanții puteau face distincția între două mirosuri prezentate într-o ordine și invers atunci când latența dintre mirosuri era de doar 60 de milisecunde”, a declarat Dr. Wen Zhou, autorul principal al studiului și cercetător principal la Academia Chineză de Științe din Beijing. Latența se referă la timpul dintre momentul în care fiecare aromă este livrată.

„În comparație, durata clipitului unui ochi este de aproximativ 180 de milisecunde”, a adăugat Zhou.

Cercetătorii de la Universitatea Academiei Chineze de Științe și de la Universitatea de Stat din Ohio au dezvoltat un aparat declanșat de adulmecare, care a inclus supape de reținere - dispozitive care permit mirosului să curgă într-o singură direcție - și tuburi de teflon, capabile să livreze mirosuri către nasul uman, cu o precizie de 18 milisecunde. Cercetătorii au cerut unui număr de 229 de adulți din China să poarte acest dispozitiv și să simtă diferite succesiuni de mirosuri.

Oamenii de știință au constatat că, în general, cele două mirosuri prezentate într-o anumită ordine și invers au devenit „perceptibile” atunci când acestea erau la 60 de milisecunde distanță.

„Acest lucru ar putea oferi o înțelegere mai profundă a principiilor computaționale care stau la baza experienței noastre olfactive”, a spus Zhou.

Noile descoperiri contestă cercetările anterioare, care arătau că timpul necesar pentru a distinge secvențele de mirosuri este de aproximativ 1 200 de milisecunde, a scris Dr. Dmitry Rinberg, profesor la Departamentul de Neuroștiințe și Fiziologie de la NYU, într-un editorial care însoțește studiul din Nature Human Behaviour.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: simturi miros secunda creier