x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicaliştii cer întreruperea lucrului miercuri

Sindicaliştii cer întreruperea lucrului miercuri

01 Noi 2010   •   00:00
Sindicaliştii cer întreruperea lucrului miercuri
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional
Românii sunt îndemnaţi să nu lucreze între orele 12:00 şi 16:00
Cele cinci confederaţii sindicale fac apel către toţi lucrătorii României pentru întreruperea voluntară a activităţii miercuri, 3 noiembrie, între orele 12:00 şi 16:00. "Să continuăm să spunem împreună: Nu sărăciei! Nu dispreţului! Jos Guvernul!", este îndemnul sindicaliştilor către toţi angajaţii, după mitingul de miercuri, 27 octombrie, la care au participat aproximativ 50.000 de oameni din toată ţara.

Sindicaliştii anunţaseră iniţial protestul pentru azi, 1 noiembrie, în acelaşi interval orar, după ce Bogdan Hossu, luderul CNS "Cartel Alfa", a lansat de la tribuna din Piaţa Cons­tituţiei îndemnul la grevă generală "pe termen nelimitat, în fiecare luni", până la rezolvarea problemelor sociale. Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - "Frăţia", Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Sindicală Naţională "Meridian" au cerut la 27 octombrie adoptarea de Parlament a moţiunii de cenzură şi  demisia actualului Guvern. "În cadrul discuţiilor anterioare, ce s-au purtat inclusiv cu reprezentanţii arcului guvernamental, sindicatele au constatat divergenţe de păreri chiar în sânul actualei coaliţii la putere. În vreme ce Guvernul insistă ca salariul minim brut garantat în plată să nu crească mai mult de 640 de lei, PDL a propus ca acesta să fie de 720 de lei, iar UDMR a propus ca salariul minim să fie de 740 de lei. Dincolo de tratarea acestui subiect la modul neserios de Guvern cu sindicatele, prin neprezentarea unei oferte unitare, cele cinci confederaţii au mai constatat că Executivul refuză cu obstinaţie dialogul social, ignorând revendicările prezentate de partea sindicală", se arată într-un comunicat comun al celor cinci confederaţii.

Învăţătoarea Cristina Anghel a anunţat sâmbătă că va renunţa la greva foamei astăzi, când se împlinesc 70 de zile de la începerea protestului. Ea a luat această decizie în urma unei discuţii pe care a avut-o cu Episcopul Co­vasnei şi Harghitei, iar ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a grăbit să-i răspundă printr-un comunicat în care-i mulţumeşte că a renunţat la protest.

×
Subiecte în articol: observator