x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele acuză Guvernul de ignorarea justiţiei

Sindicatele acuză Guvernul de ignorarea justiţiei

de Diana Scarlat    |    01 Apr 2011   •   14:29

Sindicatele din Educaţie consideră că decizia luată de Executiv aseară, potrivit căreia salariile personalului didactic sunt plafonate, este o încălcare gravă a drepturilor pe care profesorii le-au câştigat în instanţă. Guvernul a decis să plafoneze salariile din învăţământ, după ce sute de profesori şi-au câştigat în instanţă dreptul la majorări salariale. “Prin această hotărâre Guvernul demonstrează încă o dată că România nu este un stat de drept, iar nerespectarea justiţiei anulează rolul acesteia. La nivelul federaţiei noastre sunt şapte mii de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50 de mii de procese pe rol. Nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în formarea copiilor, cei care reprezintă viitorul acestei naţiuni”, spune Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Protestele organizate de profesorii din Botoşani şi Suceava, respectiv, greve, mitinguri şi chiar greva generală, nu numai că nu au înduplecat Guvernul, astfel încât să găsească soluţii bugetare pentru a plăti salariile, ci a dus la decizia de a uniformiza toate salariile cadrelor didactice în minus. “Federaţiei noastre îi rămâne o singură şansă, aceea de a se adresa forurilor internaţionale, pentru a ne câştiga dreptatea. Cerem, totodată, pe această cale, demisia primului ministru Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă şi pentru nerespectarea legilor acestui stat. Le reamintim membrilor Guvernului faptul că preşedintele Traian Băsescu a declarat că hotărârile judecătoreşti irevocabile se pun în aplicare. Dacă revenirea economiei româneşti înseamnă noi tăieri de salarii, înseamnă că totul este o minciună, iar România este în plină recesiune”, mai spune preşedintele FSLI. Şi celelalte sindicate din Educaţie sunt indignate de decizia Executivului şi vor organiza acţiuni comune pentru a stopa iniţiativa Guvernului de a plafona salariile.

În replică, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat la RFI că sindicatele din învăţământ au un “limbaj dublu” în privinţa salarizării. “În acest caz, sindicatele au un limbaj dublu, pentru că am avut o discuţie la minister ieri dimineaţă pe această temă, o discuţie foarte constructivă în spatele uşilor închise, cu toţi liderii de sindicat şi chiar din discuţiile cu liderii de sindicat a apărut necesitatea restabilirii echităţii. Eu nu cred că restabilirea echităţii într-un sistem trebuie să fie un motiv de jenă sau un motiv de problemă pentru un Cabinet. Restabilirea echităţii este un lucru firesc, pe care trebuie să-l facă un Guvern”, a declarat ministrul. Daniel Funeriu susţine că ceea ce se întâmplă potrivit acestui act normativ reprezintă “restabilirea echităţii în sistemul educaţional”. “Altfel spus, în urma acestui act normativ, toate cadrele didactice din România vor avea exact acelaşi salariu pentru exact aceeaşi muncă depusă. Acum nu avem această situaţie, pentru că în ultima vreme au apărut sentinţe judecătoreşti care au creat o inechitate la nivelul salarizării în sistem”, a mai declarat Daniel Funeriu.

×