x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele amenință că dau Guvernul în judecată: “Vom ataca în instanţă actele normative care obligă angajaţii din învăţământ să se testeze pe banii lor”

Sindicatele amenință că dau Guvernul în judecată: “Vom ataca în instanţă actele normative care obligă angajaţii din învăţământ să se testeze pe banii lor”

16 Sep 2021   •   11:14
Sindicatele amenință că dau Guvernul în judecată: “Vom ataca în instanţă actele normative care obligă angajaţii din învăţământ să se testeze pe banii lor”

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” anunţă că vor da în judecată statul dacă angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să facă teste Covid-19 pe banii lor.

“Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ - federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar - avertizează Guvernul României că va ataca în justiţie orice act prin care angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19”, se menţionează într-un comunicat al celor două organizaţii sindicale.

Acestea subliniază că, înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajaţii din învăţământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID 19 să-şi plătească testele, premierul “ar trebui să lectureze” Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: “Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi”.

″Ţinând cont de acest articol, şi nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătăţii angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul şi-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populaţie, cifră care conducea la imunizarea de masă”, spun sindicaliştii.

Ei consideră că, dacă Executivul îşi respecta obiectivul şi, prin campaniile publice, determina 70% din populaţia României să se vaccineze, se ajungea la imunizarea de masă şi nu mai eram sub ameninţarea valului 4 al pandemiei.

×